Без съмнение, предоставянето на възможност за отговори по теми, които

...
Без съмнение, предоставянето на възможност за отговори по теми, които
Коментари Харесай

АЕЖ не повярва на Канал 3, че срещу техен екип има безпрецедентно посегателство

Без подозрение, даването на опция за отговори по тематики, които дадена медия изследва, проверява и желае да разгласява, би трябвало да значи, че засегнатата страна може да одобри или да отхвърли тази опция. С други думи, обектът на репортажа може да реши дали да отговори, или да откаже поканата за изявление. Това важи в особена степен за хора, които не заемат висши държавни постове. Дебненето и преследването на такива хора, откакто са отказали да беседват с медията, би могло да се квалифицира като посягане против персоналната им цялост и публицистите не трябва да го вършат. Така от Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) дават отговор на жалбата на Канал 3 за упражнено принуждение над техен екип.
Става въпрос за случая, при който ръководителят на гражданско придвижване " Боец " Георги Георгиев и брачната половинка му бяха притиснати от екип на Канал 3, който задаваше главно въпроси по какъв начин се финансира " Боец ". Канал 3 обаче прочете случилото се като неприемливо отношение към публицисти и разгласи, че Георгиев манипулирал случилото се, въпреки да не стана ясно по какъв начин механически го е манипулирал, откакто излъчваше онлайн във Фейсбук.
" На един от клиповете, оповестени от БОЕЦ, се вижда, че репортерът на Канал 3 прави дейности, с които пречи на Георги Георгиев да затвори вратата на персоналния си автомобил и да потегли. Докато прави това, единственият въпрос, който репортерът задава, е “Ще се прекръсти ли вашето придвижване от БОЕЦ на Страхливец ”. Този въпрос по никакъв метод не може да се отнесе към следствието, което се твърди, че се прави. Това не е журналистически въпрос и наподобява като разпра. Изключително неприятно е и че екипът влиза в прикосновение и със брачната половинка на Георгиев, за която е известно, че е тежко болна и е на хемодиализа.

Пред АЕЖ-България Георгиев уточни, че е нападнал екипа, откакто е видял, че един от тримата нанася удари на брачната половинка му. Действието се развива в частна благосъстоятелност, в която по думите на Георгиев, чиновниците на Канал 3 не са имали позволение да влязат.
По никакъв метод не е редно политически лица, обект на обществена рецензия, да употребяват чиновници на доближени медии за принуда над свои съперници. В публицистиката има стандарти и това, че обещано лице държи камера или микрофон не му дава право да употребява репресивни способи и физически дейности за заплашване на критици на притежателя или близки до него авторитетни фигури.
Саморазправата изрично би трябвало да бъде изключена като средство за решение на разногласия. Да се атакуват екипи на медии е неприемливо. И тук е ролята на страната да обезпечи отбрана на своите жители. Георгиев уточни, че за трите дни, в които е бил под блокада, на четири пъти е извикал полиция и е обяснил, че не желае да бъде притесняван, само че служителите на реда не са подхванали ограничения ", заключва АЕЖ.
Сподели с твоите другари
Междувременно, лицето на e-vestnik Иван Бакалов също взе отношение по случая. Той е безапелационен, че осъщественото от Канал 3 е " гонене на дивеч от глутница кучета ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР