Без съмнение мнозина смятат, че Америка притежава най-добрите оръжия в

...
Без съмнение мнозина смятат, че Америка притежава най-добрите оръжия в
Коментари Харесай

Най-добрите американски оръжия през XXI век

Без подозрение мнозина считат, че Америка има най-хубавите оръжия в света, а надлежно – американската войска e най-силната. А ето и какви ще са оръжията на Америка през XXI век.

За да продължава да бъде мощна, Америка разчита от комбинацията на “меката мощ ” и “твърдата мощ ”. “Мека мощ ” съставлява композиция от стопанска система, дипломация, полезности, просвета, технологии, с които могат да оказват въздействие на другите страни и по този начин да реализират своите цели.

Но въпреки всичко от време на време се постанова потреблението и на “твърда мощ ”, т.е. потребление на армията и нейните оръжия. А с цел да може да употребява своята войска, Съединени американски щати отделят големи средства в своя бюджет. Военните разноски на Съединени американски щати са към 600 милиарда $ на година. Колко огромна е тази сума дава визия и сравнението: техния бюджет е по-голям от общата сума на военните бюджети на Саудитска Арабия, Китай, Франция, Русия, Индия.

Голяма част от тези пари се употребяват за поддръжката на военните бази в чужбина. А за създаване на нови технологии се отделят на година сред 80 и 100 милиарда $.

Ето и лист с най-хубавите оръжия за XXI век на Съединени американски щати:

F-35

Този аероплан би трябвало да бъде най-модерният в американските Военновъздушни сили, само че в това време неговата разработка се трансформира в най-скъпата в историята на американската войска. Той бе съпроводен от доста компликации и Америка отдели над 1,5 трилиона $.

F-35 е стелт аероплан и би трябвало да излетява отвесно. С едно зареждане във въздуха ще може да преодолява 2220 км, а оптималната скорост, която ще може да развива е 1930 км/ч. Самолетът ще може да се въоръжава с съвсем всички оръжия: ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, бомби с лазерно ориентиране и умни бомби, касетъчни муниции. Също по този начин ще е в положение да носи и атомни бомби B61 mod 12, които имат акуратност на поразяване 30 метра. Тези бомби са с мощ от 50Кt. и могат да се забиват в земята. Плановете са този аероплан да бъде употребен най-малко до 2070 година.

Цената на F-35 се движи в границите на 85 и 116 милиона $. Той е очакван за пласиране и в чужбина, а към този момент се знаят и страните, които демонстрират интерес към него: Австралия, Турция, Южна Корея, Италия, Англия, Дания, Холандия, Израел.

ПРО

Противоракетната защита (ПРО) е една от най-важните стратегии на Америка. Тази система е скъпа и комплицирана, съдържа в себе си доста съставни елементи: мощни радари, спътници в космоса, бързи и точни ракети. В момента се знае, че Америка разполага с три такива системи: в Аляска, Калифорния и Румъния. Има проекти да се построи сходна система и в Полша.

Системите на противоракетната защита са от друг вид, тъй като са предопределени за поразяване на разнообразни цели. Системите на ПРО са 100% ефикасни против старите ракети Скъд. А в това време тяхната успеваемост против ракети с по-голям обхват е по-малка. Системата GMD, която се употребява в Аляска и Калифорния се прицелва не в самите ракети, а в техните бойни глави, до момента в който са в космоса. Експертите считат, че тази система е с капацитет за справяне с междуконтиненталните балистични ракети.

Обаче системите в Европа ще разчитат на различен вид ракети, които ще са по-ефективни към балистичните ракети със междинен обхват на деяние. По разбираеми аргументи не всичко е известно към тази стратегия, само че сигурно, тя ще продължи своето развиване през целия XXI век.

V-22 Osprey

Това е хибридна машина сред хеликоптер и аероплан. Проектът е в разработка още от средата на 80-те години на предишния век. V-22 Osprey съчетава характерностите на хеликоптер и аероплан: може да излетява отвесно, само че се движи с по-висока скорост – оптималната скорост е 565 км/ч. С едно зареждане може да изминава 1627 км, а в случай че има външни резервоари дистанцията се усилва до 3590 км. Самата машина не е високотехнологична и е снабдена единствено с две картечници, само че все пак участва в класацията, тъй като с нейното потребление успеваемостта на американската войска се усилва в пъти.

Също по този начин има и значително рецензии към този план – доста хора са недоволни от това, че хибридът коства два пъти по-скъпо от хеликоптер с по-голяма товароносимост. Вече има поръчани 400 броя, които ще бъдат употребявани от морската пехота в специфични задачи зад граница. Предполага се, че машината ще бъде употребена през целия XXI век.

Дронове

Дроновете навлизат от ден на ден в приложимост, а американската войска към този момент разполага с цяла гама от тях. Безпилотните самолети могат да бъдат употребявани за най-различни цели: разузнаване, нанасяне на въздушни удари, подслушване, видеошпиониране. Освен нормалните въздушни дронове, военните към този момент разполагат и с подводни и галактически безпилотни апарати. Безпилотните минисовалки са предопределени за шпионаж на връзките от космоса и за заличаване на противников спътници.

Можем да изброим невидимият RQ-170 Sentinel, атакуващият MQ-9 Reaper и тежкия шпионин RQ-4 Global Hawk. Обаче към този момент се създават по-добри апарати, като SR-72, X-47, RQ-180. Възможностите на SR-72 са огромни – той ще може да нанася удари на съперника от космоса.

Самолетоносачи клас Gerald R. Ford

Самолетоносачите от новия клас Gerald R. Ford ще заменят остарелите самолетоносачи клас Нимиц. Разработването на тези самолетоносачи коства 36 милиарда $, а една численост от тях е на стойност 10 милиарда $. За в този момент са планувани да бъдат създадени 10 броя самолетоносачи от новия клас. Всеки един от тях ще бъде въоръжен с Противовъздушна отбрана комплект, над 75 самолета и няколко хеликоптера, а също по този начин и с лазерно оръжие срещу дронове и ракети. Също по този начин ще разполага с нов, електромагнитен катапулт, който ще бъде по-ефективен от в този момент потребления катапулт. По този метод се понижава натоварването на шасито на самолетите при политане и те ще могат да изхвърчат с по-висока скорост.

Новите самолетоносачи ще бъдат снабдени с два нуклеарни реактора и ще могат да се движат със скорост от 56 км/ч.

Стелт бомбардировач B-21

Остаряващите бомбардировачи B-52 би трябвало да бъдат сменени, и с тази цел се създава стелт бомбардировачът B-21. Northrop Grumman към този момент създава самолета, съгласно изявления на военните. Той ще има „ изключителни стелт качества “. Интересно е, че първоначално са желали да се споделя B-3, само че съперниците са надвили и са го кръстили B-21, като цифрата “21 ” значи 21-ви век и фактът, че това ще е първият бомбардировач на новия век.

Според предварителните информации, цената на една численост ще е 564 милиона $, а в проектите на Съединени американски щати е да бъдат издигнати 100 броя. Този аероплан ще се отличава с доста тъничък профил, черно покритие и присъщите прави линии за стелт технологиите. Ще има доста по-добри благоприятни условия за стелт от В-2, което ще му разреши да навлиза надълбоко във вражеската територия. Планирано е първите проби да бъдат извършени през 2025 година.

Рейлгън

Рейлгън или електромагнитно оръжие (railgun) е едно от новите оръжия в арсенала на американската войска. Това оръжие е като излязло от някой научнофантастичен филм. Напълно допустимо е в бъдеще да размени някои от в този момент съществуващите оръжия.

Това оръжие ще може да изстрелва снарядите си благодарение на голямо количество електромагнитна сила и система от медни релси. Снарядите, които ще се изстрелват няма да носят експлозиви, а ще могат да разчитат единствено на генерираната кинетична сила. Снарядът ще може да се насочва с няколко перки в задната си част, а скоростта която ще развива е към 9100 км/ч, което е 7 пъти повече от скоростта на звука. Оръжието ще има обхват от 160 километра.

За в този момент това оръжие се разполага единствено върху кораби, тъй като употребява доста сила. В момента се създава по-лек и стилен вид, предопределен за сухопътните войски. Напълно е допустимо още в този век американската войска да разполага с танкове, въоръжени с Рейлгън.

Както към този момент бе маркирано, Съединени американски щати употребяват голям боен бюджет, с цел да поддържат силата на американската войска. Обаче съгласно новия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, военните разноски се употребяват погрешно, има стратегии с раздут бюджет и други, при които не доближава финансиране – като примерно страдащата от дребен бюджет стратегия за междуконтиненталните нуклеарни ракети. Не би трябвало да забравяме, че Америка е в непрекъсната конкуренция с другите страни, като Китай и Русия, и надали в близко бъдеще военните разноски ще бъдат понижени.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР