Без регламент по въпроса, вносители от трети страни ще могат

...
Без регламент по въпроса, вносители от трети страни ще могат
Коментари Харесай

Момчил Неков: Независимо какъв ще бъде Брекзит, ЕС трябва да намали вносните квоти за селскостопански продукти и стоки


Без правилник по въпроса, вносители от трети страни ще могат да запълват квотата си, като внасят в останалите 27 страни-членки, което ще окаже сериозен напън и конкуренция върху локалните производители.

Брюксел, 16 октомври 2018 година – Настоящите количества на обвързващите тарифни квоти на Европейски Съюз в границите на Световната комерсиална организация (СТО) за селскостопански артикули, рибни артикули и промишлени артикули към този момент няма да се ползва във връзка с Обединеното кралство след отдръпването му от Европейски Съюз. Това води до нуждата да се преразпредели целият лист на тарифните квоти /ТК/ на Световната комерсиална организация (СТО) сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, с цел да се отрази действителното потребление на Търговска колегия от двете страни.



„ Евродепутатите от Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал считаме, че би трябвало да има съразмерно и заслужено разпределение на съществуващите количества сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, което да стане със законодателен акт. “ Това съобщи евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков по време на разискването на предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за съразмерно разпределение на тарифните квоти, след отдръпването на Обединеното кралство от Съюза.

„ Ако това не бъде осъществено в сходство с ясна и справедлива методология, може да се стигне до наводнение на пазари, до изместване на търговията с локални артикули и в последна сметка да бъдат наранени цените, които производителите получават за своя артикул “, считат евродепутатите от земеделската комисия към Екологичен потенциал.

„ Селскостопанските артикули преобладават в листата на Европейски Съюз с 87 тарифни квоти, като месото, зърнените храни и млечните артикули съставляват трите бранша с най-вече квоти.

Това демонстрира какъв брой чувствителни са тези и други селскостопански браншове към конкуренцията, както и нуждата обсъждания правилник да бъде обективен и прецизен при преразпределянето “, се споделя в документа, по който работи Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал.

Евродепутат Неков внесе няколко оферти за изменение на Регламента за разпределение на тарифните квоти, след отдръпването на Обединеното кралство от Съюза. В едно от тях се споделя: „ В процеса на течащите договаряния към момента липсва изясненост и сигурност по отношение на това дали ще бъде реализирано съглашение сред ЕС27 и Обединеното кралство, което да влезе в действие на 30 март 2019 година или по-късно, по отношение на бъдещите връзки на двете страни. Това е причина за неустановеност по отношение на разпределението на тарифните квоти. “

Предвид нуждата да се обезпечи правна сигурност, по-специално отбрана на потребителите и благосъстоянието на земеделските стопани, както и непрекъснатото безпроблемно действие на вноса в границите на тарифните квоти за Съюза и Обединеното кралство, Момчил Неков дружно с сътрудника си Мат Карти считат, че е належащо Съюзът да може да продължи едностранно с разпределението на тарифните квоти, като употребяваната методология следва да бъде в сходство с условията на член XXVIII от ГАТТ от 1994 година

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските региони “;

Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

http://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

*публикация

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР