Без промяна във формàта остават изпитите след VII клас, с

...
Без промяна във формàта остават изпитите след VII клас, с
Коментари Харесай

Изпитите след VII клас остават без промяна


Без смяна във формàта остават изпитите след VII клас, с оценките от които се прави класирането в гимназиите.

Тестовете за националното външно оценяване по български език и литература и по математика ще включват два модула, демонстрират разпоредбите за тазгодишната кандидатгимназиална акция, които са записани в план на МОН за организация на дейностите по приемане на възпитаници в VIII клас в неспециализираните учебни заведения.

Изпитите ще стартират в 10 ч.

Първият модул ще продължава 60 минути, вторият – 90. Учениците със специфични просветителни потребности ще имат с 40 минути повече за всеки модул.

Началото на изпитите за инспекция на качествата ще стартират в 9 ч. и ще не престават до 5 астрономически часа. Продължителността на изпита по музика ще завиди от самостоятелното осъществяване, само че не по-малко от 10 минути на претендент. По физическо образование и спорт той може да продължи до 3 астрономически часа и включва два модула, първият от които е 2 часа.

Отговорният за управлението, организирането и управлението на акцията по банкет е съответният шеф на Регионалното ръководство на обучение към МОН. В София това е Ваня Кастрева.

Служебните бележки, в които написа къде ученикът би трябвало да се яви на тест, ще бъдат давани до 16 май. За явяващите се на изпити за инспекция на качествата крайната дата е 22 май.

В деня на самия изпит учениците би трябвало да носят служебната записка и документ за идентичност, без които няма да могат да влязат в изпитната си зала.

Те ще би трябвало да заемат местата си в залите до 9:45 часа, като преди този момент изключат и предадат мобилната техника (телефон, таблет) на квестор в залата.

След като квесторите ги инструктират за правата и отговорностите им по време на изпита и условията във връзка с опазване на анонимността на изпитната работа, учениците ще би трябвало да се разпишат под инструктажа и ще получат материалите за първия модул: два хартиени плика (среден и голям) и малко пликче за идентификационната бланка, листове за отговори за двата модула и по 3 (три) листа за чернова, а за изпита по математика - и листа с формули.

След раздаването на материалите за първия модул квесторите ще запишат на дъските в класните стаи началния и крайния час на модула.

Учениците би трябвало да пишат със синя писалка и с черен молив. По математика могат да употребяват и линия, пергел, транспортир, триъгълник, гума, както и да нанасят означения или да вършат калкулации по дилемите върху теста, както и да употребяват предоставения лист с формули.

Забранено е потреблението на коректори, калкулатори, справочници и мобилна информационна техника.

Учениците ще могат да излязат от залата не по-рано от 30 минути след началото на изпита, като наложително ще ги съпровожда квестор.

Тези, които няма да работят по втория модул, могат да си тръгнат, откакто приключат работа по първия. Останалите нямат право да напущат залата във времето сред двата модула.

Материалите за втория модул ще бъдат донесени в запечатан и подписан от шефа и ръководителя на учебната комисия плик, който ще бъде отворен в залата пред учениците след края на работата по първия модул.

По литература: квестор ще прочете заглавието на текста за преразказ и дидактическата задача, след което ще ги запише на дъската, дружно с непознатите думи, в случай че има такива.

След това ще пусне запис на текста, с цел да може учениците да го чуят един път, само че през това време те нямат право да си водят мемоари. След края на записа те ще получат текста за преразказ, с цел да го прочетат, а квесторът ще запише началния и крайния час на модула. След като учениците прочетат повторно текста (в рамките на 15 минути), текстовете за преразказ ще бъдат събрани и учениците ще стартират работа.

По математика след края на първия модул учениците ще получат изпитните материали за втория и ще запишат на дъската началния и крайния час на изпита.

Квесторите ще имат право да отстранят възпитаник, който пречи на останалите, подсказва или преписва, или пък употребява мобилен телефон или друго техническо устройство (калкулатор, таблет и др.), или изнесе от изпитната зала изпитен материал или информация за наличието му.

След отстраняването на ученика работата му се анулира и се сформира протокол с автограф на шефа на учебното заведение и квестор от съответната зала.

Отстранен от първия модул възпитаник не се позволява до присъединяване във втория.

Ученик би трябвало да бъде отхвърлен и в случай че наруши анонимността, като да вземем за пример сложи знак на работата си.

В период до 5 работни дни след оповестяване на резултатите от тестванията учениците в наличието на родител (настойник) имат право да се срещнат с тестваната си и оценена изпитна работа по ред и условия, избрани от ръководителя на регионалната комисия. Не се позволява изнасянето, копирането, преснимането или преписването на изпитна работа и на рецензиите/бележките на оценителите. /offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР