Без прегръдки и целувки. Този съвет даде проф. Тодор Кантарджиев,

...
Без прегръдки и целувки. Този съвет даде проф. Тодор Кантарджиев,
Коментари Харесай

Защо след целувка вирусът удря по-тежко

Без обятия и целувки. Този съвет даде проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния институт по заразни и паразитни заболявания в изявление за бТВ. Експертът прикани да хората да не се втурват в обятия и целувки, когато видят свои близки и другари. Като мотив даде изследване в Германия, направено след 950 души в Германия. То открило, че хората, които са били всеобщо събрани на едно място, прекарват заболяването най-тежко. Проучването обхванало хора, които били на огромен карнавал – близко един до различен, прегръщали се, целували се, пили бира и така нататък В такава обстановка човешкият организъм е нападнат от доста спомагателни вируси, които вършат боледуването от ковид изключително тежко, изясни професорът. Хората, които съблюдават някаква форма на отдалеченост, стоят си у дома, носят маски, само че все пак са се заразили при някакъв индивидуален контакт, карат болестта доста по-леко.

По думите му е значимо болестта да бъде ликвидирана през лятото, тъй като при формиране на огнища през есента и появяването на есенните вируси, обстановката ще стане „ неприятна “.

Пикът на ковид в София е бил преди 2-3 седмици. Това значи, че сме имали седмица с най-вече случаи, при което те са почнали да понижават. В момента се тиражира, че България е от дребното страни, в която се усилват случаите. Само че данните са отпреди 3 седмици, когато случаите в действителност се увеличаваха – това беше в дните към Цветница и Великден, изясни проф. Тодор Кантарджиев. Той акцентира, че ситуацията в столицата е под надзор – минали сме на фаза, при която се появяват обособени клъстери на новозаразени.

„ България направи нужното, когато вкара ограниченията. Те не би трябвало да са драконовски, а по-скоро навременни. Държавата си беше на мястото “, акцентира специалистът. Според проф. Кантарджиев българите са били рационални и са се научили да съблюдават дисциплинираност. Също по този начин счита, че е било нужно време лечебните заведения да бъдат снабдени с защитни средства, а лекарите да бъдат подготвени да ги употребяват.

По думите му всеки пациент, без значение от недоволството (изкълчен гален, проблеми с жлъчката), би трябвало да бъдат третиран като вероятно инфектиран с ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР