Без постоянен адрес, без електричество и без сметки за плащане.

...
Без постоянен адрес, без електричество и без сметки за плащане.
Коментари Харесай

Без адрес, електричество и сметки. Как живеят съвременните номади в САЩ?

Без непрекъснат адрес, без електричество и без сметки за заплащане. Такъв е животът на актуалните американски номади, които обикалят страната в своите каравани.

През последните години броят им непрекъснато се усилва. Някои преследват фантазията си да пътуват и да опознаят личната си татковина. Докато други са водени от потребността за по-малко разноски и минимализъм. Животът им на колела е ентусиазъм за кино лентата " Земя на номади " - тазгодишният победител на премиите " Оскар ".

Как живеят номадите?

Номадите са разпръснати на територията на цяла Америка. Живеят в каравани и по тази причина нямат непрекъснат дом, а се местят от място на място . Те се отхвърлят от обичайните къщи и жилища, с цел да живеят в " преносими домове " - микробуси, коли и ремаркета.

Ето за какво номадите не са бездомници, тъй като въпреки да нямат своя къща, те разполагат както с обезпечен заслон, по този начин и с превоз.

Защо живеят на колела?

Някои от тях избират номадския живот, с цел да избегнат заплащането на ипотеки, наеми и други финансови отговорности.

Повечето са принудени да водят този метод на живот поради последствията от международната криза от 2008 година, в която милиони американци губят работата и домовете си. Други обаче сами избират номадския живот.

" Искам домашни улеснения, само че желая и да имам свободата да върша каквото желая и където желая ", споделя номадката Лекс Кехое пред Би Би Си.



Снимка: newamericannomads, Instagram

Кои са те в действителност?

Общността от модерни номади се състои най-вече от по-възрастни американци от междинната класа , които имат вяра, че страната им се трансформира, а те са в епицентъра на нещо ново.

Номадите провеждат между тях специфични срещи, къмпинги и събития, на които обменят опит. Така те си основават " лични племена ", които им оказват помощ в сложни интервали.



Снимка: newamericannomads, Instagram

Къде има номади?

Няма ясна статистика какъв брой тъкмо номади има в Съединени американски щати, защото те действително не могат да бъдат преброени . Държавният закон изисква жителите да имат непрекъснат домакински адрес. За това номадите нормално показват фиктивни адреси, до момента в който са на път.

Много от номадите избират да населяват щатите Флорида, Тексас и Южна Дакота, тъй като там няма налог върху приходите. Средствата им са лимитирани и те харчат най-вече за гориво. Финансират пътуванията си като работят почасово във ферми и заводи. Големите компании като " Амазон " даже имат специфични работни стратегии за хора, които живеят в каравани и нямат непрекъснат адрес.



Снимка: newamericannomads, Instagram



Номадите във кино лентата " Земя на номади "

Тази година премията за най-хубав филм сграбчи " Земя на номади " на Клоуи Джао . В лентата вземат участие и действителни номади, които играят себе си .

Един от тези герои е Боб Уелс, който се мести да живее в каравана преди 20 години. След като потегля на странствуване из Америка се влюбва в номадския метод живот и в този момент образова и други по какъв начин да живеят по този начин.

" Това, което ми прави усещане във кино лентата е какъв брой добре е уловен номадският живот. Всеки подробност е безукорен ", споделя Боб Уелс пред Би Би Си.



Снимка: " Земя на номади "

Режисьорът Клоуи Джао се среща за първи път с историята на номадите в едноименната книга на Джесика Брудер. Джао завоюва " Оскар " за най-хубав режисьор за кино лентата и стана първата цветнокожа жена , взела това отличие. Тя получи наградата в компанията на Линда Мей и Шарлийн Суанки, които са измежду номадите с роля във кино лентата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР