Без подписи, но в момент на необичайно за последните месеци

...
Без подписи, но в момент на необичайно за последните месеци
Коментари Харесай

Мадуро гостува на Путин в труден момент

Без подписи, само че в миг на извънредно за последните месеци напрежение в Латинска Америка, ще премине срещата на президентите на Русия и Венецуела през днешния ден.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин и оглавяващият чавистките управляващи Николас Мадуро, чийто мандат се оспорва от опозицията, ще обсъдят " разнообразни аспекти на двустранното съдействие ", ще приказват на четири очи и останалата част от делегацията ще проведат работен обяд.

Ще бъде разискван обаче и въпрос, събудил приснението на ръководещите в Каракас.

Опасен мотив

" Разбира се, ще бъдат обменени отзиви по районни въпроси, на първо място ибероамерикански въпроси и директната интервенция на трети страни в тях, " сподели Песков пред съветски публицисти.

Говорителят на Путин не навлезе в детайлности, а самият Мадуро ограничи описанието на визитата до " подсилване на двустранните връзки " и поредност от стопански срещи.

В последните дни обаче в коридорите на Организация на обединените нации бяха задействани първите стъпки за активирането на Междуамериканския контракт за взаимопомощ. Документът дава опция за дейности против хора, свързани с режима на Мадуро, забъркани в изпиране на средства и опция за залавяне, санкции и наказания. На съвещанието си страните, подписали контракта - съвсем всички американски - оповестиха чавистките управляващи за забъркани в наркотрафик и виновни, че подслоняват във Венецуела паравоенни организации и групировки.

Москва се притеснява, че мярката може да отвори по-сериозен спор.

Русия твърдо зае страната на Мадуро в обстановката, зародила тази година, в която десетки страни признаха ръководителя на Народното събрание Хуан Гуайдо за легален президент. Още отпреди това двете страни си сътрудничат в сигурността и защитата. Миналата година след последната аудиенция на Мадуро в Русия два съветски стратегически бомбардировача бяха изпратени във Венецуела и това докара до остра замяна на реплики сред Москваи Вашингтон.

Особеният контракт

Междуамериканският контракт за взаимопомощ (TIAR) сплотява съвсем всички страни на континента - без Канада, Гаяна, Суринам и Френска Гвиана - при основаването си през 1948 година В следствие от подписания през 1948 година контракт се отдръпват няколко страни, измежду тях Мексико, Куба и Боливия.

Според венецуелски представители, представени от телевизия " Франс 24 ", военни аспекти на контракта не са били обсъждани. Същевременно главен принцип в документа е, че офанзива против една от страните би трябвало да се смята за офанзива против останалите. Затова венецуелското издание " Ел насионал " отбелязва, че с решението си страните от TIAR отварят вратата за интервенция във въпросите на страната.

От една страна изказванието, че Венецуела подслонява непознати групировки, може да се разтълкува като акт на експанзия по отношение на страна от TIAR. От друга самата Венецуела се върна в контракта, от който се изтегли при започване на ръководството на Мадуро през 2013 година, само че по искане на Гуайдо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР