Без парабени, без сулфати и без глутен: необходимо ли е

...
Без парабени, без сулфати и без глутен: необходимо ли е
Коментари Харесай

Трябва ли да използваме козметика без глутен за кожата?

Без парабени, без сулфати и без глутен: належащо ли е всичко това? Може да бъде мъчно да се развенчават опаковките на продуктите за грижа за кожата тези дни. Изглежда, че има толкоз доста съставки, които би трябвало да се заобикалят... Или най-малко по този начин ни карат да мислим. Какво в действителност значи грижа за кожата без глутен? Трябва ли хората с целиакия да заобикалят глутена в своите артикули за хубост?

Първо, дано изясним по какъв начин глутенът може да повлияе на тялото. Всяко глутеново разтройство, в това число нетърпимост, алергия и целиакия, е " набор от положения, при които имунната система реагира на глутен, открит в зърната ", а признаците могат да включват диария, гадене, повръщане, болежка и отичане на корема. При болестта целиакия имунната система нападна и унищожава вътрешностите на червата, причинявайки проблеми като слаба всмукване на хранителни субстанции, водещи до дефицит на витамини, загуба на тегло и загуба на мускули и това е породено от поглъщането на глутен.

Но какво би трябвало да знаем за грижата за кожата при тези положения?

По-голямата част от хората с такива болести няма да имат проблеми с локалното приложение на артикули, съдържащи глутен, защото това е огромен протеин, който не прониква през кожата. Въпреки това може да се случи реакция.

Въпреки това, няма научни доказателства, които да допускат, че би трябвало да избягвате глутена в грижата за кожата си. Понякога марките могат да употребяват " безглутенов артикул " като маркетингов улов, с цел да наподобяват по-чисти, само че в случай че мислите, че имате реакция към съставките, не забравяйте да избягвате и следете за безглутеновите етикети.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!

Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР