Без обещания бонус за работа на първа линия остана персоналът

...
Без обещания бонус за работа на първа линия остана персоналът
Коментари Харесай

Без пари за медиците на първа линия срещу COVID-19 в Поморие

Без обещания бонус за работа на първа линия остана личният състав на Коронавирус отделението на болничното заведение в Поморие, а фишове със заплатите на медицински сестри в здравното заведение провокираха публично неодобрение в обществените мрежи.

Коронавирус секторът на болничното заведение в Поморие е оголен в последната седмица на октомври, с 15 кревати. Първоначално поради неналичието на личен състав в него работят непрекъснато, без да го напущат, 2 медицински сестри, директорката на болничното заведение, която е доктор ендокринолог и двама санитари.

Преди дни, когато получават фишовете със заплатите си, откриват, че спомагателното заплащане за битка с ковид липсва. Това няма да ги спре да лекуват пациенти с Коронавирус, само че е извънредно унизително, споделя основната сестра на болничното заведение.

Когато се връща от отпуск в края на октомври, основната сестра на болничното заведение влиза в Коронавирус отделението и не излиза оттова в продължение на седмица.

" Нито за момент не сме се поколебали всички, които сме вътре. Имаме време единствено за стерилизация към час след пациентите, които са си тръгнали, и идващите идват ", описа Христина Атанасова, основна сестра в МБАЛ-Поморие. Заплатата й за 29 години стаж е 650 лв.. Отделно получава и за работа в Коронавирус отделението, само че на непълна численост.

" Ето това, този месец това - 193 лева и 84 стотинки ".

Допълнително възнаграждение за работа на първа линия във фиша не е отразено. За седемте й дни тя би трябвало да вземе една четвърт от обещаните 1000 лв..

" С кола за спешна помощ ме докараха до Бургас. От обяд до 5 ч. чаках там, нямаше места и ме закараха отново с кола за спешна помощ тук. Обаче съм удовлетворена доста от екипа ", показа пациентът Зейнеп Смаил.

За учителя Веселин Петров болничното заведение в Поморие също се оказва избавление.

" Нямаше къде да вляза, а трябваше незабавно да бъда приет в болница, защото бях с висока температура, бронхопневмония и с позитивен тест за ковид, и добре, че бяха тези хора, аз стъпих на крайници с помощта на тях за три дни ", добави началният преподавател Веселин Петров.

" С тези 1000 лева и без тези 1000 лева, ние ще работим. Но някак си, когато усетиш, че трудът ти е оценен и някой е угрижен за теб, може би човек се стимулира малко повече ", сподели основната сестра Христина Атанасова.

След 24 години в хирургичното поделение и макар спомагателните наряди, и операционната сестра се разписва против 650 лв. месечно.

" Винаги сме били на минималната работна заплата. Единствено ме задържа работата в тази болница ", безапелационна е Димитрина Москова, операционна сестра в МБАЛ- Поморие.

От Здравната ревизия дадоха обещание, че идващия месец работещите на първа линия в Поморие ще си получат парите.

От Министерството на здравеопазването оповестиха за bTV, че всеки доктор, който работи на първа линия в битката против COVID-19 ще бъде заплатен с полагащите му се 1000 лв..

Данните за броя на хората, очакващ тези средства, към момента се обработват и детайлизират.

Причината - възходящият в цялата страна медицински личен състав, който попада в декларираните от лечебните заведения чиновници, работещи на първа линия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР