Без никакво съмнение Българското председателство на ЕС е едно от

...
Без никакво съмнение Българското председателство на ЕС е едно от
Коментари Харесай

Рахой хвали България

Без никакво подозрение Българското председателство на Европейски Съюз е едно от най-успешните.

Това сподели министър-председателят на Испания Мариано Рахой след среща с българския министър председател Бойко Борисов.

Бойко Борисов благодари от името на народа за това, че испанският му сътрудник прави оценка председателството.

"Както съм дудук в доста други случаи, ние ще работим за по-добра интеграция. Ние сме уверени, че единствено дружно ще можем да се оправим с провокациите на нашето време и да дадем отговор на терзанията и проблемите, които срещат европейските жители ", сподели Рахой в София.

Той е у нас преди значимата среща ЕС-Западни Балкани, която ще стартира на следващия ден, с цел да не седне на една маса с водача на Косово Хашим Тачи. Според така наречен формат "Гимних " участниците няма да имат табелки с имената си.

Сред тематиките, за които двамата министър председатели са говорили е и предлагането на Европейска комисия за идната финансова рамка. Испанският министър председател акцентира, че българският министър председател в качеството на председателстващ Европейски Съюз, желае да го убеди, че Испания постоянно ще го поддържа в реализирането на кохезионната политика.



"Тази политика би трябвало да продължава да бъде главен дирек в процеса на европейска интеграция и в процеса на обществената кохезия на континента ", съобщи Марино Рахой.

Двамата министър председатели са засегнали и говорили за чудесното положение, в което се намират взаимоотношенията сред България и Испания.

Българският министър председател Бойко Борисов означи, че двамата са разговаряли и за пакет „ Мобилност”.

Борисов 1 година се борел за правата на превозвачите

Московски: Продължават договарянията за пакета "Макрон "

Борисов го уведомил „ за това, че транспортните ни компании, служащи, би трябвало да бъдат обсъждани под и с идентичен критерий, изключително в тези няколко параметри къде да стопират ТИР-овете, 48-часовата отмора, застраховките на товарите. Съответно това, което най-вече ни тормози е завръщането до дома на всеки три седмици, което като се има поради къде е България, къде е Англия, Холандия или Германия просто убива нашия бранш”, уточни Борисов и сподели, че през вчерашния ден работили доста с еврокомисаря по превоз, Виолета Булц оставила своите сътрудници в София и през днешния ден са траяли. „ Имаме едни текстове, които на следващия ден ще раздам на всички сътрудници, с цел да може да се откри рационалния компромис за нашите превозвачи”, съобщи Борисов.

Борисов срещнал Рахой и с това, което България прави по отношение на Западните Балкани. „ И в действителност главната цел, която сме си сложили е да превърнем Балканите в една строителна площадка”, сподели Борисов.

Балканите да станат в едно положително място за живеене, за бизнес и за отмора. Убеден съм, че Испания ни поддържа в това, сподели Борисов и добави: Единствената ни цел е дълготраен мир и възстановяване живота на Балканите

Премиерът Борисов сподели, че България върви решително по пътя си към Шенген и еврозоната. „ Изпълняваме критериите, Испания ни подкрепя”, съобщи той.

Мариано Рахой сподели, че Испания постоянно е поддържала една градивна позиция във връзка с Западните Балкани.

„ Испания, и това заявих през днешния ден на министър-председателя Бойко Борисов, че ще поддържа всички ограничения, които способстват за развиването и стабилността в района от позиция на полезностите на Европейския съюз”, съобщи той.

„ По отношение на наличието ми на срещата на високо ниво, мисля че решението, което беше взето да не се участва, е най-кохерентно, най-съгласуваното с решението, което постоянно сме заявявали от няколко години насам. Във всеки случай бих желал да посочи едно нещо и това е във връзка с финалната декларация, която е неутрална във връзка с въпросите, които ни безпокоят и по тази причина бих желал още един път да благодаря на напъните на господин Борисов, тъй като по този метод ще ни даде опция и да го подкрепим”, съобщи Рахой.

Рахой е у нас ден преди огромните диалози, отдадени на Западните Балкани. Испанският министър председател обаче отхвърля да седне на една маса с косовския си сътрудник Хашим Тачи, по тази причина няма да участва на срещите на 17 май. Причината е отношението на Рахой към Косово. Испания не признава независимостта му от Сърбия, тъй като тя можело да насърчи към разделяне и Каталуния.

Що се отнася до връзките България – Испания, съгласно Рахой, те са в основен миг. Двете страни работят по европейски планове дружно, в това число и по евробюджета.

В сряда Европа идва в София за публична вечеря на евролидерите, а значимите диалози на тематика бъдещето на Западните Балкани са в четвъртък.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР