Без никакви дебати депутатите приеха на първо четене промените в

...
Без никакви дебати депутатите приеха на първо четене промените в
Коментари Харесай

На първо четене: Повишиха данъка за стари автомобили

Без никакви диспути депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се променят други данъчни закони. Така те взеха решение на първо четене от идната година данъкът за леките коли да зависи от замърсяването, което автомобилът предизвиква. Очаква се данъкът за колите, които са над 15 години, да се увеличи, а на новите – да падне.

С признатите на първо четене промени се трансформира и закона за локалните налози и такси. Така данъкът за колите ще се дефинира по специфична формула с два съставния елемент – веществен и екологичен. Имущественият съставен елемент ще регистрира мощността и годината на произвеждане на автомобила, а екологичният – екологичната му категория. " По-старите коли с евросертификат под евро 3 ще имат утежнение в налога, за сметка на по-новите със документи 5 и 6 ", разяснява ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова.

Изненадващо никой не пожела да вземе отношение по тематиката и измененията минаха без спор на първо четене. Едва по-късно депутатът от левицата Иван Иванов направи коментар от трибуната, като съобщи, че по този начин ще бъдат подложени на " още едно тестване най-уязвимите обществени групи ", който карали коли над 15 години. " Колко български жители могат да си разрешат да си купят нов екологичен автомобил, та да употребяват отстъпките, които предвидихте да се вършат ", попита той.

В коридорите на Народното събрание ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова изясни какво плануват измененията.

" По-старите коли с евросертификат под евро 3 ще имат утежнение в налога, за сметка на по-новите със документи 5 и 6 ", разяснява тя и акцентира, че стъпката е умерена и не повече от 20-30 на 100 ще бъде растежът на налога на старите коли, като се има поради че те по принцип са с по-нисък налог и това няма да е огромна сума, която да утежни хората.

" От друга страна, мисля, че като общество е извънредно време да решим дали желаеме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме повече и повече пари за здраве вследствие на това и дали ще продължим да се трансформираме в пазар на коли втора ръка от Европа. Да толерираме това с данъчни закони ми се коства погрешно.

Мисля, че по-скоро в обществото има консенсус за това, че би трябвало да има сложни ограничения за възстановяване на въздуха в огромните и дребните градове и въвеждане на екологичната съставния елемент е част от тези сложни ограничения ", сподели Стоянова.

Предвижда се още да не се ползва данъчното облекчение за главно жилище и налога върху недвижимите парцели да се дефинира в цялостен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е заявено като главно. Идеята е измененията да влязат в действие от началото на идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР