Без никаква изненада, Комисията по конституционни и правни въпроси прие

...
Без никаква изненада, Комисията по конституционни и правни въпроси прие
Коментари Харесай

Първо четене в комисия: Гешев няма да управлява Бюрото за защита на свидетелите

Без никаква изненада, Комисията по конституционни и правни въпроси одобри и трите законопроекта, с които Бюрото по отбрана при основния прокурор да бъде преместено към Министерството на правораздаването. Приетото предложение е единствено на първо четене, а се чака още на следващия ден, 1 септември, да мине на първо четене и в пленарна зала. И в трите случая нямаше гласове на въздържали се – 12:7 при гласуването и на трите законопроекта. Очаква се на второ четене законопроектите да бъдат обединени в един!

Отново без изненада, срещу бяха само от Движение за права и свободи и обединението ГЕРБ-СДС, като само причините им леко се различаваха. Движение за права и свободи зае позиция по какъв начин с преместването на бюрото може да има опасност за очевидците, които то пази, а от ГЕРБ-СДС възроптаха, че законопроектите се одобряват небрежно и " това ли е най-важният въпрос за страната "? Арумент срещу беше и персоналното отношение към настоящия основен прокурор Иван Гешев.
 В последна сметка: Гешев не призна да е било неточност нахлуването в Президентството В последна сметка: Гешев не призна да е било неточност нахлуването в Президентството
Какъв беше претекстът, с който уважихте предлагането на наблюдаващия прокурор да се осъществят дейностите в Президентството? На този въпр...

От " Демократична България ", ИБГНИ, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия обаче не се трогнаха, като беше изтъкнато, че законопроектите за смяната стоят над 3 седмици на уеб страницата на Народното събрание и е имало задоволително време всеки искащ да се запознае с претекстовете. Специално от Демократична България показаха по какъв начин по думите на самия Гешев стремително са намалели очевидците, които бюрото му пази през тази година по отношение на предходната, само че не по този начин стоят нещата с бюджета на структурата –!

Междувременно " 24 часа " популяризира материал, съгласно който към 30% от състава на Бюрото по отбрана на очевидците се готви да напусне, в случай че структурата бъде преместена към Министерството на правораздаването. “Цената ще я платят българските жители. Тези, които са изправени против мафията, нямат потребност някой да им носи чантата, а да ги пази ”, предизвести Гешев преди седмица. Основните опасения са, че може да се получи теч на информация особено за предпазени очевидци и че добре подготвени хора ще останат без работа и може да бъдат принудени да потърсят прехранване в незаконния свят. Само че главните претекстове за смяна на ситуацията с бюрото са, че то в действителност е употребявано от Иван Гешев за личната му защита. Самият Гешев призна, че през 2021 година Бюрото охранявало трима магистрати, в това число него самия !

Припомняме, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради бюрото и че то е под управлението на основния прокурор. Ако в този момент бъде признат закон за преместването му, това дело в съда ще падне.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР