Без мощни и шумни прахосмукачки от 1 септември - забраната

...
Без мощни и шумни прахосмукачки от 1 септември - забраната
Коментари Харесай

Забрана от ЕС: без мощни и шумни прахосмукачки от 1 септември

Без мощни и шумни прахосмукачки от 1 септември - възбраната идва от Европейската комисия, а задачата - да се понижи потреблението на електрическа енергия.

Вече ще би трябвало да си купуваме прахосмукачки, които са мощни единствено до 900 вата и са шумни до 85 децибела. Сега всеобщо публикуваните са много по-шумни и двойно по-мощни.

Петя е майка на две момчета. Съвсем скоро ще роди и дъщеричка. Затова най-лесният и бърз метод да чисти у дома е с мощна прахосмукачка.

„ За мен значимото е да е с високи ватове, тъй като прави доста прекрасен вакуум и обира цялия прахуляк навсякъде”, споделя Петя.

Уредът й за разчистване е с 1600 вата мощ. Прахосмукачки като нейната ще бъдат неразрешени от 1 септември.

Тази възбрана обаче няма да спре Петя да търси мощна прахосмукачка, в случай че й се наложи да купува нова. „ С три деца в къщата ще се получава лудница и ми би трябвало нещо, което да почиства качествено”, признава домакинята.

Въвеждането на ограничаването е малко евентуално да се отрази на търговията, считат шефове на огромни хипермаркети за електротехника. Повечето производители от няколко години пускат на пазара прахосмукачки с мощ по-малка от 900 вата.

„ Доста наши клиенти към този момент имат мнение и усещания от тези машини. Отзивите са, че една икономична машина не е за сметка на това, че ще чисти по-слабо и няма да може да смуче.”, разяснява Йордан Вакъвчиев, шеф на огромен хипермаркет за електротехника.

Подобна инструкция беше въведена и за използването на елементарни крушки още през 2009 година В продължение на 4 години поетапно бяха неразрешени крушките от 60 W нагоре.

8 години по-късно обаче те към момента са желани в домовете.

„ Взимам си, тъй като съм си удовлетворена от тях. Не намирам разлика в осветлението при тези елементарните и другите крушки”, признава Петя.

А и крушките са леснооткриваеми. Екип на bTV съумя да се достави с такава крушка единствено за минута и половина против 80 стотинки. Показваме я на специалист от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

„ Тя не дава отговор на европейските условия. Икономическите оператори внасят крушки с нажежаема жичка, като ги афишират, че са със особено предопределение. Но всички могат да видят, че това е една най-обикновена крушка с нажежаема крушка”, разяснява Галя Бояджиева, шеф на отдел „ Надзор на пазара” в ДАМТН.

Само за тази година организацията за механически контрол е спряла от продажба 101 типа крушки в България, а 19 типа са унищожени. От 1 април 2017 година тече и засилен митнически надзор на вноса на неразрешени лампи. От идната година специалистите ще наблюдават и дали се съблюдава възбраната за мощни и шумни прахосмукачки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР