Без маски на закрито и във обществения транспорт от 1

...
Без маски на закрито и във обществения транспорт от 1
Коментари Харесай

COVID-19 у нас: Отпадането на извънредната обстановка крие рискове, според експерти


Без маски на закрито и във публичния превоз от 1 април, само че се готвят законови промени, които да създадат допустимо връщането им неотложно при нова вълна и без да е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Това заяви пред bTV ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “.

Както оповестиха от Министерския съвет, всички ограничавания ще отпаднат след 31 март, т.е. след 4 дни.

Подготвят се обаче промени в Закона за здравето, които ще разрешат носенето на маски да се разпорежда от управляващите на национално и районно равнище даже и след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура. Тези промени парламентарната здравна комисия ще гледат на изключително съвещание във вторник. След това законопроектът ще бъде гласуван в зала.



Ще отпадне карантината за контактните лица, само че в съответни случаи шефовете на районните здравни инспекции, според от районната конюнктура, ще могат да я постановат на избрани лица.

Решението на ръководещите за отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, а с това и на ограниченията, не се приема с утвърждение от лекарите и здравните организации. „ Факт е, че има по-малко случаи, само че е реалност, че пандемията не е завършила, по тази причина всеки би трябвало да е виновен към себе си и околните си “, сподели доктор Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз.



„ Маските би трябвало да остана наложителни в здравните заведения. Там рискът да се разболеем е огромен “, разяснява Гергана Николова от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

От фондация „ Астра конгрес “ дефинират отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура като опит на властта да постави алегоричен завършек на пандемията. Тя обаче не е свършила, а в няколко западни страни още веднъж се следи скок на новите случаи.



„ До 1 април се колебая, че законодателят може да направи всички промени в Закона за здравето, тъй че да се обхване всичко. Трябва да остане помощта за хората на първа линия “, разяснява Момчил Баев от фондацията.

Вирусолозите упорстват да се продължи със прецизното тестване и чертаят разнообразни сюжети за идващите нови талази.



Затова здравните организации приканват и за по-активна политика за поощряване на имунизацията, в това число имунизации с подсилващите дози.

Дори и след 31 март обаче не се отстранява карантината за болните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР