Без машинно гласуване на местните и парламентарни избори, тези промени

...
Без машинно гласуване на местните и парламентарни избори, тези промени
Коментари Харесай

Отмениха машинното гласуване


Без машинно гласоподаване на локалните и парламентарни избори, тези промени одобриха в Изборния кодекс депутатите на първо четене, осведоми БГНЕС. Промените бяха гласувани на изключителното пленарно съвещание.

Предложението машинното гласоподаване да има само в изборите за президент и Европейски парламент пристигна от ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ, а в зала беше подкрепено с гласовете на 122 народни представители. 96 гласоподаваха с „ Против “, а един се въздържа.

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни изборни региони са доста по-сложни от останалите, а това постанова по-различни бюлетини, както и по-сложен програмен продукт.

Вносителите се базират и на отчета на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, съгласно който машинното гласоподаване е безпричинно скъпо.

Тогава такова се организира в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на локалния избор наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Против предлагането и в поддръжка на машинния избор изрично се оповестиха останалите две парламентарно показани опозиционни партии – Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

За запазването на машинното гласоподаване на идните избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите отвън Народното събрание.

По предложение на ръководителя на правната комисия Анна Александрова, срокът за оферти по законопроекта сред двете четения беше съкратен на 3 дни. Това обаче провокира бурната реакция на опозицията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР