Без любов човек е мъртъв. Духовно мъртъв! Любовта прави хората

...
Без любов човек е мъртъв. Духовно мъртъв! Любовта прави хората
Коментари Харесай

Кислородът, който дава трайност на обичта във времето е сродството на душите ♥ Андрей ГУЛЯШКИ

„ Без обич човек е мъртъв. Духовно мъртъв! Любовта прави хората човечни. ” За любовта ~ красиво, с думите на надарения български публицист.

(Андрей Гуляшки с щерка си Светла)

Какво не знае младата жена

Влюбиш ли се – ставаш по-добър. Изпитваш да кажеш всекиму ласкава, приятна дума. Времето – и то трансформира измеренията си, когато си влюбен. Ако си с обичаната – тече извънредно бързо, отвратително. А когато я очакваш – минутите се трансформират на часове. 

Всичко упоменато се отнася еднообразно и за мъжа, и за дамата. Магията е една. 

А в този момент отново по отношение на тази магия, ще ти доверя нещо, за което мъжете не обичат да приказват и което дамите, изключително младите – не знаят. Работата е в това, че магията работи с цялостна мощ в душата на мъжа и е нейна всевластна стопанка до оня чудноват момент, когато обичаната му се отдаде. От тоя час нататък магията последователно губи силата си, тя замязва на балонче, прободено с игла. Тя стартира да се стопява като пролетен сняг. Кога по-бързо, по кое време по-бавно, само че неизбежно. Сексуалното замайване у мъжа нормално не трае повече от няколко месеца. Следват една, две, три „ горещи ” години, а сетне настъпват положителните делници. Разбира се, има изключения, само че аз обръщам внимание върху това, което се среща най-често в живота. 

Магията се трансформира на любов – дълбока и трайна, само че единствено при едно изискване – когато сред сътрудниците съществува душевно сходство. Но какво значи „ душевно сходство ”? Душевното сходство не значи никога тъждественост. Пази боже! Еднаквостта във усетите, житейските цели, поривите – това разяжда обичта, както сярната киселина – желязото. Сродството на душите – има го, когато дамата съпричаства във усетите, задачите и поривите на своя сътрудник и живее с тях. И назад - когато мъжът съпричаства в задачите, усетите и поривите на своята партньорка и живее с тях. Казвам „ съпричаства ” – това е в тази ситуация най-простата дума, най-баналната. 

Жената не би трябвало да разчита на секса, тя надълбоко и съдбовно се лъже, в случай че си фантазира, че сексът свързва за дълго сътрудниците. Кислородът, който дава продължителност на обичта във времето – това е сродството на душите. Това сходство не може да бъде сменено с нищо, то няма сурогат. 

Затова не би трябвало да се бърза към оня чудноват момент, след който магията стартира да се свива като балонче, прободено с игла. Голямата, неповторимата хубост е в изчакването. Изчаквайки, славеят пее най-хубавите си песни, поетът написа най-хубавите си стихове, спортистът реализира най-високия си връх. 

Това би трябвало да знае младата жена. 

А отдаването без обич – то е еднакво на избождане на очи. Душата остава сляпа за хубостта, която магията предлага толкоз обилно. 

„ Amor omnia vincit! ” (Любовта побеждава всички – лат.) – са споделили старите римляни. 

Привет от Тихия град!

От „ Писма от Тихия град. Какво не знае младата жена ”, Андрей Гуляшки, 1983 година, изд. „ Хр.Г. Данов ”
Снимка: Андрей Гуляшки с щерка си Светла, 24chasa.bg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР