Без крайно решение относно законопроекта за лична помощ на Мая

...
Без крайно решение относно законопроекта за лична помощ на Мая
Коментари Харесай

Защо законът за личната помощ раздели протестиращите майки и хората с увреждания

Без извънредно решение по отношение на законопроекта за персонална помощ на Мая Манолова приключи вчерашното изключително съвещание. Протестиращите майки на деца с увреждания са изрично за приемането на закона. В същото време, хора с увреждания се събраха на митинг поради противоречие с отделянето на персоналната помощ в обособен закон.

Трябва ли новият закон да бъде признат и крие ли опасности за останалите групи хора с увреждания - тематиката в " Денят стартира " разясниха Боряна Драганова, родител на дете с увреждания и изпълнителният шеф на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Според Боряна Драганова законопроектът, направен от омбудсмана Мая Манолова е " най-малката тухла " в нужните промени за хората с увреждания.
Боряна Драганова, родител на дете с увреждания: Искаме персоналната помощ да излезе в обособен закон. На всички тези срещи и полемики до момента главно слушам и виждам, че пари няма и няма по какъв начин да стане. Така и не разбрах къде са допирните точки, главните стъпки, които би трябвало да създадем дружно, тъй като в последна сметка, ние сме от една страна на барикадата и аз в действителност чакам градивен метод.  Омбудсманът Мая Манолова се среща с представители на хората с увреждания Омбудсманът Мая Манолова се среща с представители на хората с увреждания
Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с представители на хората с увреждания, които стачкуваха през вчерашния ден. Те са недоволни от законопроекта за персоналната по...

Минчо Коралски обаче отбрани тезата, че обособен закон за персоналната помощ няма по какъв начин да помогне за цялостното решение на проблемите на хората с увреждания.

По думите му, хората с тежки увреждания в България са 720 000, а в случай че към тях прибавим и тези с до 50% увреждания, става въпрос за към един милион души. По тази причина, не е вярно промяната да се прави на парче, а би трябвало сред обособените закони да има синергия и да бъде ясно, че те взаимно се допълват.
Минчо Коралски, Агенция за хора с увреждания: Трябва да се регламентират правото на обучение, на труд, на налична среда, тъй че за всичко това би трябвало запас. В страна, която безусловно си брои стотинките за всяко нещо, е явно че не можем да действаме на парче и в действителност това е проблем. Проблемът не е в закона на Мая Манолова, а в метода към него. За всеки човек с увреждания неговото увреждане е най-важно това е почти като да ви боли зъб - вашият зъб е най-съществен във Вселената и желаете казуса да се реши незабавно.  Законопроектът за персоналната помощ влезе за публично разискване в Народното събрание Законопроектът за персоналната помощ влезе за публично разискване в Народното събрание
Законопроектът за персоналната помощ влезе за публично разискване в Народното събрание. Дискусията се организира броени дни откакто депутати от Българска социалистическа партия и Воля...

Коралски беше безапелационен, че законът за хора с увреждания не дава отговор какво може да даде самата обществена система на тези хора. Няма по какъв начин да заблуждаваме и обществото, и всички останали, че може да се получат внезапни промени, сподели в умозаключение изпълнителният шеф на Агенцията за хора с увреждания.

От своя страна Боряна Драганова съобщи, че митингът на майките на деца с увреждания продължава, а през днешния ден в 11 ч те ще дадат конференция на палатките пред Народното събрание и ще оповестят решенията, които са взели след вчерашната среща.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР