Без компенсации от държавата цените на парното отиват в космоса,

...
Без компенсации от държавата цените на парното отиват в космоса,
Коментари Харесай

Експерт: Без компенсации от държавата цените на парното отиват в космоса

Без обезщетения от страната цените на парното отиват в космоса, това сподели в ефира на Българска национална телевизия Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

„ До 31 март има обезщетения за топлофикациите за скъпия газ. След това обаче нямало да става и това ще докара до повишаване задълженията на сдруженията. Не виждам никаква разлика сред индустриалните консуматори на газ и ток. Защо за едни компании ще има обезщетения, а за другите не. Да не забравяме, че цените, на които продават топлоенергията топлофикациите са контролирани и те са застопорени на равнище от лятото на предходната година “, сподели браншовикът.

Според него напролет стоплянето на времето, няма да избави ситуацията, тъй като и затоплянето на топлата вода за клиентите също ще изисква природен газ. „ Вече 8-9 месеца на топлинната сила нямат връзка с действителността. Решението е да продължат да се изплащат обезщетенията. В момента без тях цените ще отидат в космоса. От месеци приказвам за едни 50% повишаване, което към този момент е незадоволително. По думите му, това е поради ескалиращото още от предишното лято повишаване на газа. Общо са 12 топлофикациите в страната, като единствено 8 работят на газ “, посочи Георгиев.

Относно предлаганото повишаване на газа с 58% от Булгаргаз, Георгиев сподели, че това е резултат от контракта ни с „ Газпром “. „ Има някаква логичност, само че не мога да преценява по какъв начин е включена и войната в Украйна. Има още 2 седмици до одобряването от КЕВР на газа. Не се знае до каква степен ще стигнат нещата. Сметките се поправят непрекъснато. Разчетите не могат да се предвиждат тъкмо сега. Преди особено цените на топлофикациите се предвидиха за една година напред относително тъкмо. Плюс минус 5-10% и то в изискванията на коронавирус. Сега обаче се добави и войната.

За това и прогнозите са неточни и не може да се направи точна сметка.

Те на процедура могат да се вършат единствено в границите на дни, което не е никаква прогноза “, счита той.

По думите му, семействата имат опция на топлинната сила и могат да минат да вземем за пример на ток, до момента в който сдруженията имат господстващо състояние на пазара, само че не са монополисти. „ Самите топлофикации обаче нямат различни горива. Те мъчно биха могли да минат на друго гориво, даже и краткотрайно. Има аварийно гориво мазут, само че никое сдружение не поддържа такива количества, че да може да покрие целия топлинен товар. Това е безумство. Отделно са екологията и цената на мазута. Поддържат се запаси от мазут, единствено тъй като по този начин е написано в наредбите. Това обаче не взема решение проблемите при липса на газ “, безапелационен е Георигев.

Според Георгиев, не трябва да викаме дявола, като непрестанно задаваме въпроса, какъв брой може да издържи България без доставки на природен газ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР