"Без комисионна търговия спрете да плащате до 10 долара за

...
"Без комисионна търговия спрете да плащате до 10 долара за
Коментари Харесай

Предизвикателство към брокерите на Уолстрийт

"Без комисионна търговия спрете да плащате до 10 $ за търговия!” Това е било написано. И един бутон за регистрация с посочен мейл, с цел да се наредиш в листата на чакащите да получат продукта, когато стане подготвен.

Звучи като приказка, само че основаването на компанията за 5.6 милиарда $, предложила електронен артикул за борсова търговия, стартира през есента на 2013-а. "Спомням си ясно, че беше петък вечер. Работихме по подготовката за конференцията, на която щяхме да обявим приложението за борсова търговия без такси и комисиони... Прибирам се вкъщи, сутринта в събота се разсънвам и разтварям Google Аналитик! Боже! Вече 600 души са показали интерес ", превърта лентата на спомените пред "Бизнес Инсайдър” Владимир Тенев - българинът, направил дружно със съдружника си Байнджу Бат въпросната компания.

Успехът се приготвя от Hacker News. Третата вест в онлайн медията е: "Robinhood - Свободна търговия с акции. "

Да напишат за теб в Hacker News е нещо като сън фантазия на всеки програмист и инженер в Силициевата котловина. В реалност тогава има единствено уебсайт. Продуктът още не е подготвен - той ще се появи близо година и половина по-късно през март 2015-а. Но през първия ден към този момент има записани 10 000 претенденти, първата седмица стават 50 000, а първата година - 1 милион.

Стремителният старт се дължи на няколко неща: международната финансова рецесия, в която значително хора от междинната класа изгубиха доста пари; от обещанието за безвъзмезден артикул (той в действителност е такъв); от удобството му. Според Тенев главната неточност на доста бизнесмени е, че се концентрират основно върху намирането на финансиране, до момента в който би трябвало погледът им да е по-всеобхватен. Втората неточност, която създали със съдружника си, само че съумели да я поправят, е, че първото им приложение било наблъскано с всевъзможни други функционалности - рейтинги на акции, имейли, потребителски профили и клиентите се чудили с какво е по-различно то от другите и защо да го употребяват. С течение на времето обаче съумяват да създадат доста елементарен, доста понятен артикул, който "хората съумяха да го вдървен и усвоят незабавно ".

Предизвикателството към едрите акули на финансовите тържища е явно. От една страна, тържището към този момент не е това място, познато от филмите на Холивуд и от репортажите по медиите - зала с електронни табла и навалица викащи и ръкомахащи брокери. Днес силата на една брокерска компания се мери със силата на електронната обработка на информацията, с компютърните стратегии, които употребява, а не толкоз с уменията на брокерите. От друга страна, както споделя Тенев, хората са привикнали с един дълъг развой за основаване на финансова сметка, който може би ще ти отнеме две или три седмици, с цел да си купиш първите скъпи книги. А с мобифонното приложение това става за не повече от двадесетина минути. Без таксите и комисионите, прибирани от медиаторите по веригата. Двамата съоснователи на компанията са горди с това, че до момента са съумели да спестят на клиентите си съвсем милиард $! Големите онлайн брокерски организации Е-Trade и Charles Schwab също усетиха конкуренцията и понижиха таксите си.

Robinhood е първата, която предлага такава услуга. Забележителното е, че клиентите й - към този момент съвсем 4 млн., са на възрастта на нейните основатели - към 30-годишни. И вършат повече покупки, в сравнение с продажби. А с оповестената през януари платформа без такси Robinhood Crypto стартъпът към този момент конкурира и водача сега на криптопазара Coinbase, чиито комисиони варират сред 1.5 и 4 %.

Компанията печели от лихвите по сумите на откритите при нея финансови сметки за борсова търговия. Вероятно точно това обвързване на заемните услуги и борсовата търговия подвигна по този начин високо цената на Robinhood, която съумя да притегли толкоз милиарди.

Владимир Тенев, или Влад, е в Съединени американски щати от четиригодишна възраст. Родителите му отиват зад Океана в зората на демокрацията у нас. (И двамата дълги години работят в Световната банка, а в този момент татко му преподава в елитни американски университети). Завършва математика в Станфорд. "Форбс “ подреди българина в класацията си "Топ 30 под 30 години " за най-успешните млади финансисти, банкери и брокери за 2016-а.

Влад - Владимир Тенев, е следващият в листата след Борис Македонски, основал магнитно-абразивните способи за обработка на металите (японската галактическа стратегия употребява за лагерите негова технология), след Румен Аврамов с безстепенната му автоматизирана скоростна кутия, харесана от "Пежо " и от "Тойота ", и по този начин нататък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР