Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в

...
Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в
Коментари Харесай

И БХК се включи в атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев

Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в координираната офанзива против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. От прессъобщение, публикувано до медиите, излиза наяве, че юрист Адела Качаунова, директорка на Правната стратегия на организацията, е "дала " на Висшия правосъден съвет (ВСС) свое мнение, в което е отправила и 10 въпроса до номинирания за идващ "обвинител №1 ", с вярата, че ще им бъде дадена публичност по време на плануваното за 24 октомври чуване на Гешев, написа "Правен свят ".

Иначе, изцяло предстоящо, мнението на БХК е негативно и по отношение на процедурата, и по отношение на съответната кандидатура. Мотивите са към този момент добре познати от неуспелите улични митинги, проведени неколкократно от близки до подсъми лица субекти, като така наречен "гражданско съдружие " БОЕЦ, чийто водач Георги Б. Георгиев е добре известният с близостта си до банкера-беглец Цветан Василев, както и от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов. А обструкциите са следните – "качеството на процедурата е ниско ", претендентът е единствено един и протестиращите не го харесват.

Силно отрицателно усещане и подозрения у юрист Качаунова се оказва, че е провокирал и фактът, че стотици прокорори, следователи, чиновници на Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт поддържаха номинацията на Иван Гешев за основен прокурор. "Качеството на процедурата е ниско.

Това е по този начин преди всичко заради самия факт на номиниране на един-единствен претендент за поста, което не може да подсигурява качество на избора и оставя подозрения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското публично доверие към процедурата и претендента, принос за което има институционалното държание досега — както стремежът претендентът да е единствено един и без конкуренция, по този начин и необикновената интензивност по даване на мнения в негова поддръжка от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да дават мнения според член 173, алинея 8 от Закон за съдебната власт, а точно — редица органи на правосъдната и на изпълнителната власт ", написа в мнението на БХК.

Десетте въпроса на организацията пък са като "извадени от флашката " на Съюза на съдиите в България, чийто ръководител Калин Калпакчиев напълно неотдавна се оказа в съмнително единодушие с БХК по отношение на ориста на наказания на 20 години затвор за ликвидиране Джок Полфрийман. Въпросите са провокативни от позиция на това, че подсказват предстоящ отговор, а част от тях даже не засягат директното ръководство на държавното обвиняване, като вместо това се отнасят до законодателя.

Най-общо БХК чака кадровиците да попитат Иван Гешев за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по делата Колеви против България, Великова против България, Ленев против България и Димитър Митев против България; осъществяването на задължението на основния прокурор да охранява разделянето на властите; понижаване на неоправдателните присъди за вреди, породени от прокуратурата; за опцията за правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за осъществяването на условията на Стокхолмските наставления на ЕС; както и за битката против закононарушенията, стимулирани от предубеждения ( "престъпленията от ненавист ").
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР