Без голям пробив и с договорка за затягане на контрола

...
Без голям пробив и с договорка за затягане на контрола
Коментари Харесай

Спорът за миграцията ще доминира на Европейския съвет, но без изгледи за пробив

Без огромен пробив и с сделка за стягане на контрола по външните граници на Европейски Съюз. Така по всяка възможност ще наподобява резултатът от започващия през днешния ден Европейски съвет, който ще събере всички водачи на Европейски Съюз и ще бъде ориентиран главно към търсене на компромис по наболелия проблем за миграцията.

Според " Ройтерс " планът за заключителна декларация демонстрира липса на единодушие за разпределение на претендентите за леговище из страните от Европейски Съюз - мярка, на която мощно се опълчват страни от Централна Европа.

Какво се чака

Според последния вид на плана за обща декларация водачите на Европейски Съюз ще се съгласят, че " авансово изискване за функционираща миграционна политика на Европейски Съюз е ефикасен надзор по външните граници ". За тази цел те имат желание да подсилят европейската гранична работа ( " Фронтекс " ) с повече запаси и с по-силен мандат. Те също по този начин ще заделят повече финансови средства за Либия, в това число и за образование на нейните сили за брегова защита, и за други страни в Северна Африка. Страните - членки на Европейски Съюз, Италия, Гърция и Испания, където идват множеството мигранти, също ще получат повече поддръжка, се споделя в документа, който е бил забелязан от " Ройтерс ".

Съюзът ще постави старания също по този начин за повече депортации на мигранти с отхвърлени молби за леговище. Лидерите ще упорстват също по този начин за миграционно съглашение с Мароко и ще прегледат вероятностите за основаване на " районни платформи за настаняване " отвън Европейски Съюз, в които съюзът ще обработва молбите за леговище и ще задържа тези, чиито молби са отхвърлени, до връщането им в родните им страни.

Европейски Съюз ще се съгласи да се похарчат още 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция, като една трета от тази сума ще пристигна директно от страните членки, а остатъкът - от общите фондове на съюза.

В опит да се помогне за решение на въпроса с ултиматума, който по-малкият съдружен сътрудник даде на немския канцлер Ангела Меркел, срещата на върха на Европейски Съюз ще разиска и така наречен вторични напредвания на претенденти за леговище сред страните от съюза. Правилата на Европейски Съюз изискват претендентите за леговище да стоят в страната, в която първо подават молба, само че това на процедура се оказва неизпълнимо в Шенгенската зона, в която инспекциите по границите са отстранени.

" Страните членки би трябвало да вземат всички нужни вътрешни законодателни и административни ограничения да препятстват такива напредвания и тясно да сътрудничат между тях за тази цел ", ще посочат 28-те водачи. Но защото те не съумяха да се договорят да работят дружно за ограничение на такива напредвания, след неделната изключителна среща на 16 водачи от Европейски Съюз за миграцията Меркел сподели, че Берлин ще потърси двустранни съглашения за тази цел.

Как се стигна дотук

Европейският съвет бе предшестван от изключителна среща в неделя на 16 водачи от Европейски Съюз, измежду които и министър председателят Бойко Борисов, още веднъж отдадена на тематиката за мигрантите. След нея Меркел сподели, че " където е допустимо, желаеме европейски решения. Но където е невероятно, желаеме да съберем искащите и да изработим взаимна рамка за дейности ". Българският министър председател зае позицията, че изрично България няма да одобри назад мигрантите, минали през страната до момента, с цел да стигнат до Западна Европа.

Т.нар. минисреща бе свикана по молба на немския канцлер Ангела Меркел и проведена от Европейската комисия. Германският канцлер е с разтърсени позиции поради вътрешен спор с съдружните й сътрудници от Християнсоциалния съюз, които упорстват за твърди ограничения против имиграцията. Те дадоха на Меркел две седмици да реализира общоевропейско решение на казуса. Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е водач на Християнсоциалния съюз и на който предстоят значими районни избори в Бавария през октомври, е изготвил проект Германия да връща от границата мигранти, които към този момент са се записали в други страни от Европейски Съюз. Меркел обаче е срещу едностранни ходове за смяна на политиката й на отворени порти от 2015 година

В знак на задълбочаващия се раздор сред Рим и Берлин вътрешният министър Матео Салвини се закани, че няма да приема претенденти за леговище, върнати от Германия. През последните седмици италианското държавно управление е обект на рецензии поради отхвърли си да приема кораби на филантропични организации, натоварени с мигранти.

По време на срещата новото италианско популистко държавно управление изиска от Европейски Съюз на процедура да унищожи изцяло системата си за банкет на мигранти и изиска вместо това " радикална смяна " в разпоредбите от Дъблин, съгласно които страните на първа линия като Италия носят отговорност за обработването на молбите за леговище и търсещите леговище, които се реалокират в друга страна, могат да бъдат върнати назад в страната, през която са влезнали. В проект от няколко точки, показан на водачите в неделя, Конте упорства за " делене " на връзката сред " безвредното пристанище на дебаркиране " и " компетентността за разглеждане на правата за леговище ". В момента, когато мигрантите дойдат на италианска земя, само италианските управляващи могат да обработват молбите им за леговище. Рим желае тази опция да бъде разширена и към други страни от Европейски Съюз.

Другите тематики

В програмата на европейските водачи са включени още няколко тематики: бъдещата работа по многогодишната финансова рамка на съюза, съдействието сред Европейски Съюз и НАТО преди срещата на върха на НАТО през юли, положението на договарянията по излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Накрая на срещата на високо ниво в приобщаващ формат (ЕС-27) ще се разиска промяната на еврозоната.

След като министри на страните членки през седмицата обявиха, че страните от Европейски Съюз се доближават към отварянето на договарянията с Македония и Албания през юни 2019 година, въпросът може да бъде разискван и от водачите през днешния ден и на следващия ден.

Очаква се европейските водачи да удължат до края на януари глобите, наложени на Русия поради намесата й в Крим, обявиха дипломати и публични лица, представени от " Ройтерс ". Вчера италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че подновяването на европейските стопански наказания против Русия не би трябвало да бъде автоматизирано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР