Без достъп до пенсиите и до добавките си се оказаха

...
Без достъп до пенсиите и до добавките си се оказаха
Коментари Харесай

Прекратени пенсии и добавки за хората с ТЕЛК след края на епидемичната обстановка

Без достъп до пенсиите и до добавките си се оказаха хора с ТЕЛК решения, изтекли след края на епидемиологичната конюнктура. За казуса алармира омбудсманът Диана Ковачева.

60-годишната Радка Христова от Троян страда от инсулинозависим диабет вид 2. С ТЕЛК е от 2014 година Последното ѝ решение изтича на 1 април. С изненада схваща, че е лишена от пенсия.

" На 7 април изчаках, превод от банката нямаше. Обадих се, НОИ-Ловеч не отговаряха. НОИ-София ми споделиха, че е спряна, заради анулиране на пандемичната конюнктура “, споделя Радка пред bTV.

Причината - решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които изтичат преди 31 март тази година, са дейни в допълнение три месеца. Но действието на изтеклите след тази дата се приключва незабавно.

Така до издаване и влизане в действие на ново експертно решение пенсионерите остават без финансова поддръжка.

При омбудсмана са постъпили и още тъжби за сходни случаи. Диана Ковачева е уведомила здравните и обществените управляващи.

От там обясниха за bTV: " В момента МТСП и Министерство на здравеопазването разискват вероятни разновидности за удължение на периода на експертните решения, издадени и след приключването на изключителната епидемиологична конюнктура. "
За решение на казуса би трябвало смяна в закона. В противоположен случай хората би трябвало да бъдат освидетелствани още веднъж, след което ще получат парите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР