Без договор с доставчика “ и вече наличните за изборите

...
Без договор с доставчика “ и вече наличните за изборите
Коментари Харесай

Сиела Норма: Без договор и вече наличните 9600 машини може да се окажат неизползваеми

Без контракт с доставчика “ ” и към този момент наличните за изборите на 4 април 9600 машини може да се окажат неизползваеми за предварителния избор на 11 юли. Това стана ясно от изявление на шефа на компанията Веселин Тодоров. Късно следобяд във вторник той бе извикан от премиера Стефан Янев, с цел да стимулира за какво “Сиела Норма ” желае 14 млн. лева за доставката на спомагателни 1500 устройства, вместо да се съгласи на предлаганите от ЦИК и страната 6,5 млн. лева
Срещата обаче е била не с премиера, а с специалисти на държавното управление, описа Тодоров. 6,5 млн. лева стигат единствено за препрограмиране на 9600 устройства за новите избори и логистиката им, изясни Тодоров. Фирмата е предоставила на ЦИК всички файлове и скриптове, тъй че комисията, в случай че желае, сама да вкара новите бюлетини. Това обаче не можело да бъде свършено елементарно от външни специалисти.
 Шефът на „ Сиела Норма “: ЦИК прави доста неверни сметки Шефът на „ Сиела Норма “: ЦИК прави доста неверни сметки
Всичко във връзка с доставката на спомагателни машини за гласоподаване е в ръцете на ЦИК. Това съобщи изпълнителният шеф на " Сиела Н...
По-рано през днешния ден Веселин Тодоров съобщи в изявление за , че в случай че не се стигне до подписване на контракт, най-малко в обсег, като на предните парламентарни избори. “И на нашите чиновници ще им отнеме 2-3 седмици препрограмирането, а за външни хора опцията да стане в точния момент е единствено хипотетична ”, сподели шефът на “Сиела Норма ”. Фирмата е предложила на ЦИК анекс, който да е единствено за логистиката на към този момент доставените машини, само че към този момент няма отговор.
“Софтуерът на наличните машини може да бъде програмиран и от различен екип от експерти. Конкретно кой - не мога да отговоря. В България има положителни IT експерти и съгласно мен не е трагичен този проблем. Хора, които са в положение да решат професионално такава задача, ще има сигурно ”, разяснява обаче представителят на ЦИК Цветозар Томов пред “ ”. Ангажирането на доставчика било въпрос на спомагателни договаряния, изясни той. Ако бюджетът за спомагателните 1500 машини не бъде повишен и няма контракт до неделя, доставката им ще е невъзможна, заяви още Тодоров след диалозите в Министерски съвет.
Междувременно някогашната шефка на Народното събрание Ива Митева предложи, вместо да се купуват още 1500 устройства, те да бъдат взети чартърен от Албания или Белгия. И даже напомни, че на посещаване у нас сега е албанският министър председател Еди Рама. “Всичко е допустимо, само че все още в ЦИК публично такава информация не е постъпвала ”, разяснява концепцията Цветозар Томов. ЦИК още няма изясненост и дали изобщо ще има машини за гласоподаване в секциите в чужбина и къде биха били вероятно те. “Ние не знаем това, тъй като интервалът за подаване на заявки в чужбина не е завършил и това ще се обясни сред 15 и 18 юни. Не е ясно и какъв брой са секциите в страната, в които би трябвало да има машинно гласоподаване. Тези параметри би трябвало да се дефинират. Вчера за доставка на спомагателни 1500 машини за вота на 11 юли. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР