Без депото за отпадъци за Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и

...
Без депото за отпадъци за Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и
Коментари Харесай

Според Борисов 5 общини фалират без депото за отпадъци в Благоевград

Без депото за боклуци за Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево - пет общини щяха да банкрутира т. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който посети плана създаване на районна система за ръководство на отпадъците, обслужващ тези пет общини, оповестиха от Министерския съвет.

Борисов засяга правото на Европейския съюз за депониране на боклуци. Проектът за близо 24 млн. лева е финансиран от републиканския бюджет . Основно от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околна среда (ПУДООС, което дава отговор за това - б.р.). Предоставени са и д опълнителни средства от Министерството на финансите .

Предстои да се построи компостираща система на стойност 12 млн. лв., обезпечени по ОПОС, както и на апаратура за анаеробно разграждане на боклуци. На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България .

Това е 53-та районната система за ръководство на отпадъците . Благоевградската система е част от уговорката на страната ни за осъществяване на европейската инструкция по отношение на депонирането на боклуци.

Новите депа би трябвало да дават отговор на строгите механически и експлоатационни условия за попречване негативното влияние върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, в това число парниковия резултат, както и всеки произлизащ от това риск за здравето на индивида, през целия витален цикъл на депото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР