Без дебат в пленарна зала парламентът гласува на първо четене

...
Без дебат в пленарна зала парламентът гласува на първо четене
Коментари Харесай

На първо четене: Старите коли с до 30% по-висок данък от догодина

Без спор в пленарна зала Народното събрание гласоподава на първо четене измененията в данъчното законодателство, изменящи формулата за установяване на данъците върху леките и тежкотоварните коли с маса до 3,5 тона, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Новите текстове плануват, с изключение на веществен, в определянето на размера на налога да се включи и нов съставен елемент – екологичен. Както и до момента, имущественият съставен елемент ще регистрира мощността и годината на произвеждане на автомобила, а екологичният – екологичната му категория. Така за колите, които замърсяват повече, данъкът ще бъде по-висок. Размерът на нарастването обаче не може да бъде изчислено с акуратност, тъй като съответният размер на данъчната ставка ще се дефинира от съответния общински съвет, само че то няма да надвишава 30%.

Новите данъчни правила ще обиден забележителна част от притежателите на коли. Според данните записаните у нас транспортни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едвам към 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

След като бъдат дефинитивно признати в зала и на второ четене, новите правила би трябвало да влязат в действие от 1 януари следващата година.

Въпреки че не взеха отношение в границите на дебатите, от опозицията разкритикуваха законопроекта. „ Колко български жители могат да си разрешат да си купят нов и екологичен автомобил? “, попита Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България “ и акцентира, че новите данъци ще обиден най-уязвимата група от популацията. „ Тази политика е пагубна “, безапелационен бе той, обосновавайки негативния си избор.

Промените отбрани ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. „ Стъпката е много умерена. Не повече от 20-30% ще бъде растежът на налога на тези коли, като се има поради, че те по принцип са с по-нисък налог. Това няма да е огромна сума, която да утежни хората. Мисля, че като общество е извънредно време да решим дали желаеме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца “, счита тя.

Новите текстове в закона плануват още да не се ползва данъчното облекчение за главно жилище и налога върху недвижимите парцели да се дефинира в цялостен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е заявено като главно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР