Без данни за престъпление спира проверката на снимките от спалнята

...
Без данни за престъпление спира проверката на снимките от спалнята
Коментари Харесай

Прокуратурата не видя престъпление и в чекмеджето на Борисов

Без данни за закононарушение стопира инспекцията на фотосите от спалнята на държавната вила " Секвоя ", на които се вижда чекмедже, цялостно с пачки евро и злато, оповестиха от прокуратурата. Новината идва единствено няколко дни, откакто държавното обвиняване оневини напълно премиера Бойко Борисов за записите на диалози, в които мъж с неговия глас псува и заплашва, че ще употребява държавни институции за разпра.

" По досъдебното произвеждане са назначени и направени механически експертизи на оповестени в медиите фотоси и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, употребено от министър-председателя Бойко Борисов. Предоставените за проучване файлове са с елементарно забележими спомагателни промени във времевите характерности и имената им. Част от тях са с изменени дати на снимане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, до момента в който датите, извлечени посредством експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от фотосите е с понижени размери. Според експертното умозаключение при две от фотосите се следи, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по извънредно подобен метод, макар че самите фотоси, съгласно данните, извлечени от файловете, би трябвало да са били снимани в извънредно дълъг интервал от време - близо година и половина ", споделя прокуратурата.

Заключението на проверяващите е, че " не може да се откри на кои дати са направени фотосите, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са същински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия благосъстоятелност са те ". Въз основа на тези условия наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за закононарушение, обвързвано с естеството на движимостите от фотосите и видеозаписа, произхода на тези движимости или режима на тяхното държане.
" Това е по този начин, тъй като без значение защо закононарушение по Наказателен кодекс се прави следствие, главният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли материалните доказателства по делото обективната реалност. При откритата фактическа конюнктура, след осъществяване на всички вероятни все още дейности по следствието, безапелационни доказателства в тази тенденция не са събрани ", акцентират от прокуратурата.
Освен, че не намира данни за закононарушение в фотосите, държавното обвиняване не може да откри и техния създател. Самият Борисов на няколко пъти съобщи пред публицисти, че е нясно кой е правил фрагментите. По негови думи това е " една прелестна госпожа ", която внасяла атрибут в спалнята му без да бъде проверявана от Националната работа за защита.

Не е ясно за какво министър-председателят не е разкрил пред проверяващите органи кого тъкмо засяга. " По отношение на видеозаписа е открито, че във времевия интервал от 21-вата до 22-рата секунди за малко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, само че заради неприятното качество, както и заради това, че се касае за отражение, за специалиста е мъчно да дефинира повече елементи. С оглед определяне самоличността на лицето от видеозаписа са събрани вероятните доказателства, само че досега същото не е открито ", оповестяват от прокуратурата.

В същото време държавното обвиняване обръща внимание на хипотезата за сюжети, при който се снима особено аранжиран интериор с движимости, " за показване на избран отрицателен облик на министър-председателя ":

" Тази догадка е в унисон с други, открити в хода на следствието доказателства - от направената техническа експертиза може да се изведе съмнение, че видеозаписът и снимането са осъществени от лица отвън чиновниците на НСО; налице са операции на данните за файловете и не е допустимо да се откри действителната дата на снимането. В тази връзка следва да се обясни има ли пропуски и нарушавания при осъществяване на служебните отговорности на съответните чиновници на НСО, свързани с ефикасното обезпечаване на персоналната защита на премиера и външната защита на жилището, което населява. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по подготвеност на Военноокръжна прокуратура ".

В края на известието се споделя, че " след осъществяване на всички вероятни дейности по следствието, екипът от прокурори смята, че са налице учредения за прекъсване на наказателното произвеждане заради неразкриване на причинителя на закононарушението ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР