Без да трепне и за миг от вълнение, хуманоидният робот

...
Без да трепне и за миг от вълнение, хуманоидният робот
Коментари Харесай

Видео: За пръв път робот дирижира оркестър

Без да трепне и за момент от неспокойствие, хуманоидният робот Юми (YuMi) направи сполучлив дебют си зад пулта на театъра " Верди " в Пиза, дирижирайки освен симфоничен оркестър, само че и световноизвестния тенор Андреа Бочели.

Юми, създаден от швейцарската компания ABB, ознаменува откриването на първия Международен фестивал на роботиката в италианския град във вторник вечер. Той дирижира три от 18-те творби в концерта на симфоничния оркестър " Лука ", в това число известната песен La Donna e Mobile от операта " Риголето " Верди.

Името на Юми е редуциране от британското " you and me " ( " ти и аз " ). Той е " научил " придвижванията, повтаряйки жестовете на основния диригент на филхармонията Андреа Коломбини.

 Видео: За пръв път робот дирижира оркестър
© Reuters

" Трябваше малко време да разберем по какъв начин се движи самият той, след това всичко беше доста елементарно ", описа Коломбини пред " Ройтерс ". Техническият състав на ABB също е оказал помощ за точната дължината и скорост на жестовете, които са от извънредно значение, прибавя Коломбини.

Юми е незабравим както с гъвкавостта и прецизността на придвижванията си, по този начин и с бързината, с която софтуера му е заучил придвижванията. Но въпреки всичко заслугата е и на оркестъра. Макар да учи, Юми не може да импровизира, заради което всяка човешка неточност и отклоняване в темпото би могло да докара до безпорядък.



Всичко, което би трябвало да знаете за: Любопитно (2646)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР