Без да споменава името на Делян Пеевски от ДПС съпредседателят

...
Без да споменава името на Делян Пеевски от ДПС съпредседателят
Коментари Харесай

Христо Иванов и Йордан Цонев в спор за Пеевски

Без да загатва името на Делян Пеевски от Движение за права и свободи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов загатна, че той би трябвало да се отдръпна от конституционната комисия. В декларация от парламентарната естрада той нападна включването му в комисията, с което провокира реакция от Йордан Цонев, който от името на Движение за права и свободи отбрани съпартиеца си.

„ Отнасям се с почитание към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, само че тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим извънредно деликатно. Трябва да създадем старания форматът и съставът и да не провокират разделяне. Опитваме се да създадем базата да живеем всички дружно. Не става дума някой да бъде посочен с пръст, само че не и да рискуваме целият развой да е фокусиран върху един или двама души “, съобщи Христо Иванов. И призна, че въпреки да е желал да „ постави името си “ в комисията, не го е направил, тъй като го е „ боязън, че ще си сложа името в нейния неуспех “ и по тази причина не се опитал да влезе.

А оценката му за избора на Пеевски бе: „ Не стана добре “. „ Една ПГ сподели, че подхожда към този въпрос на подбив. Друга се отхвърля, че с нейното безучастие стана този избор. От ГЕРБ не знам дали по този начин си показват конструирането на болшинствата в този Народно събрание – а ла карт, шведска маса. Мисля, че би трябвало да си дадем сметка, че този развой е нежен и би трябвало да подхождаме деликатно “, продължи той.

Преди това Христо Иванов се оплака, че през днешния ден същите хора, конфигурирали Гешев, ще се опитат да го отстранят. „ Дейността му бе белязана от години прикриване на проблеми. Сега внезапно ги откри и стартира да бомбардира Народно събрание с тях. Това няма нищо общо с европейските стандарти. Трябва реорганизация въз основата, на която стъпва нашето правораздаване. Това минава през конституционни промени, по-късно би трябвало да попълним реконструирания Висш съдебен съвет и инспектората “, настоя водачът на Демократична България.

Йордан Цонев обаче напомни, че дотук се е стигнало, откакто е имало нарушаване на конституцията, а извършители желали смяната й. „ Чудесно, всеки има право на напредък и развиване. Имате това право вие и вашата ПГ. Да забележим по какъв начин стигнахме дотук въпреки всичко да има базов консенсус за тая смяна. От 2020 година желаете промяната на основния прокурор, ние от години приказваме, че промяната му не е правосъдна промяна, а е „ стани да седна “. Вие го интерпретирахте като Движение за права и свободи пази този основен прокурор “, отвърна обаче Цонев.

И посочи, че Движение за права и свободи са създали разбор на фигурата на основния прокурор за последните 33 година Освен Движение за права и свободи никой не споделил, че в този и тип фигура основава политически турболенции.

„ Днес ще предложим да си дадем няколко дни да се успокоим, идната седмица да проведем още един кръг съвещания. Ще проговорим каква да е комисията, че тя да си свърши работата безапелационно, тъй че жителите да имат вяра в това, което вършим. За да има този развой резултат. Сега признавате, че нашият план е обсъждан от вашите експерти и бил нелош, а бе пуснат в кошчето преди “, ядоса се той. „ Знаете ли кой е в създаването на този план – господин Пеевски е! И ще бъде той в тази комисия, тъй като той направи този разбор с нашите експерти и създаде този план, който вашите експерти харесват. Реформата ще бъде направена в този парламент с присъединяване на Движение за права и свободи и господин Пеевски. И не е дебелоглав. Няма какво да перем. И в случай че не сте лицемерни, ще я създадем по този начин. А който желае да се подвизава във фейсбук и да написа каквото желае. Прегръдката с вас нашият електорат не я харесва. Но България има потребност от тази промяна “, безапелационен бе Цонев.

Според него Движение за права и свободи има най-правилната визия, защото е най-първа. „ Никой от вас няма доказателство, че е желал да трансформира конституцията, тъй като няма подобен план. Успокойте топката и дайте да вървим напред. Никакви смени няма да има, няма да се поддадем на връзки извън. Реформата ще бъде направена по този метод, по който всички решим, само че всяка група взема решение кой от нея ще взе участие. Нашето схващане е да дадем път на хора, които схващат от тематиката “, отсече Цонев, давайки поръчка, че няма да правят отстъпка и Пеевски остава в комисията.

До час ще качим предложенията си за промяна – на български и британски, съобщи пък Делян Пеевски преди началото на съвещанието.

„ Г-н Иванов би трябвало да разбере следното нещо, наше право е кой да взе участие в комисията, и в случай че желаят да вършат промяна, по този начин ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници на който и да е било, плюс това в предишното доста случаи демонстрират, че те такива не могат да бъдат. Най-малкото господин Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае доста добре “, сбит бе Пеевски след следващия спор, отдаден на личността му.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР