Без да се раздели прокуратурата от съдебната система, няма как

...
Без да се раздели прокуратурата от съдебната система, няма как
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Прокуратурата да излезе от съдебната система след Цацаров

Без да се раздели прокуратурата от правосъдната система, няма по какъв начин да стане – за това е безапелационна водачът на „ Движение 21” Татяна Дончева.

„ Тази система на единоначалие в прокуратурата е част от казуса и не става въпрос дали Сотир Цацаров е проблем”, акцентира тя в студиото на „ Тази сутрин”.

Според нея са годни опасенията от политически напън по отношение на държавното обвиняване при излизането му от правосъдната система, само че и сега подобен вид въздействие съществува и „ според от това кои са ръководители на висшите съдилища, основният прокурор може да диктува правосъдни решения”.

Като разновидности за смяна тя уточни, че дълго време основният прокурор се е избирал от Народното събрание, по-късно на тази позиция е бил министърът на правораздаването, а може и да се назначава от президента.

Дончева означи, че постоянно ще има „ за” и „ против” за всеки от методите да се направи промяната на държавното обвиняване, само че причините би трябвало да бъдат чути на необятна полемика, в която да вземат участие магистрати, юристи и академични преподаватели.

„ Критично може да се приказва за всеки, само че казусът е, че се приказва с един неприемлив звук, който ни показва пред света като простаци. Съдебната промяна е тънка работа и би трябвало да се разисква спокойно”, безапелационна беше Татяна Дончева, която добави, че не счита, че отрасловите министър и вицепремиер Цецка Цачева и Екатерина Захариева имат потенциал да допринесат за полемиката.

„ Сотир Цацаров би трябвало да бъде укротен, че до момента в който трае мандатът му, няма да бъде сменян”, акцентира тя.

По думите й сега има „ замерване” в „ медиите на Пеевски”, а в последните два висши правосъдни съвета са преобладавали свадите. „ В бележника на Красьо имаше и положителни магистрати. Когато сме основали една порочна процедура, тя се употребява и от положителните, с цел да се защитят”, означи Дончева.

Болтовете на Лозан Панов

Преди водачът на „ Движение 21” да влезе в студиото, представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова преповтори в ефир мнението на Военноокръжната прокуратура във връзка със подозренията на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, че колата му е била съзнателно развалена.

„ Няма данни за съответна интервенция, довела до разтрошаване на гнездата на джантата”, съобщи Арнаудова. Според специалисти било допустимо поради неприятния път болтовете да се саморазвият. Няма данни водачът на арбитър №1 да е карал нападателно.

„ Ако това е по този начин, както са го написали специалистите и го настояват от прокуратурата, то всички можем всеки един миг да катастрофираме поради развити болтове”, разяснява Татяна Дончева. Тя добави, че в случай че е на мястото на притежателите на „ Мерцедес”, ще уволни началника на представителството у нас, който също е взел участие в правенето на експертизата – „ Каква по-голяма антиреклама от това?”.

Управление поради самото ръководство?

„ Самият факт, че няма визия, е доста индикативен. Когато нямате визия какво да вършиме, по какъв начин да наподобява вашият мандат, какви цели ще си поставите, когато казвате, че единствените ви цели са да останете по-дълго на власт, това е показателно” – по този метод Дончева охарактеризира третия управнически мандат на ГЕРБ.

Според нея с Реформаторския блок в предния парламент е било по-лесно: „ ГЕРБ имаше повече депутати, Българска социалистическа партия имаха по-малко, министрите на Република България бяха по-сговорчиви и по-нормални хора от Патриотите”.

По думите й с националистите има проблем в Европейски Съюз и те са одобрявани на открито единствено по конюнктурни съображения („ Европа може да поддържа всяка непоследователност, стига да й отърва”), като най-голямото доказателство за това е принуждаването на ГЕРБ да не се коалира с Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ в предния парламент и неналичието на реакция след образуването на държавно управление със същите партии и „ Атака” в настоящия.

„ Патриотите имат доста слаби фрагменти. Всичко, което предложиха, беше доста противоречиво – като прибавим желанието за рискови изцепки във всеки един момент”, разяснява Дончева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР