Без да преувеличавам ще кажа, че едно от най-хубавите неща,

...
Без да преувеличавам ще кажа, че едно от най-хубавите неща,
Коментари Харесай

Какво са етеричните масла и как да ги използваме?

Без да пресилвам ще кажа, че едно от най-хубавите неща, които съм правила за себе си беше да се науча по какъв начин да употребявам етерични масла. От повече от 5 години " притеснявам " околните си, като непрекъснато ароматизирам пространствата у дома, подготвям домашна козметика или ги употребявам в готвенето. 
Етеричните масла съставляват екстракти от ароматни структури на растения , които се добиват посредством способи като парна филтрация, студено сплескване и добиване с разтварящ сътрудник.
Етеричните масла са леки, само че със мощен мирис . Въпреки, че са доста съсредоточени, те са летливи, т.е. изпаряват се относително бързо.

Важно! Етеричните масла не се предлагат по време на бременност или кърмене.
Ако се употребяват по верния метод, етеричните масла могат да подобрят настроението, храносмилането, положението на кожата, облекчат болките, пречистят въздуха и даже да основат опция за духовно осъзнаване и развиване . Причината за въздействието на етеричните масла върху човешкия организъм се крие в молекулярната им конструкция, която наподобява на човешките хормони.
Съществуват над 90 типа етерични масла , всяко със своя неповторима миризма и евентуална изгода за здравето, като някои от най-известните са:
1. Мента (Mentha piperita) - Добива се от листата посредством парна филтрация. Действа обезболяващо, противовъзпалително, загряващо, охлаждащо, съдосвиващо, енергизиращо. Съчетава се добре с див портокал и грейпфрут.
2. Лавандула (Lavandula angustifolia) - Добива се от цветовете посредством парна филтрация. Действа кръвоспиращо, антиалергично, антибактериално, успокояващо. Съчетава се добре с див портокал, тамян и култивиран чай.
3. Лимон (Citrus limon) - Добива се от кората посредством студено сплескване. Действа антисептично, диуретично, антибактериално, пречистващо. Съчетава се добре с босилек, мента, розмарин.
4. Иланг-Иланг (Cananga odorata) - Добива се от цветовете посредством парна филтрация. Действа успокояващо, спазмолитично. Съчетава се добре с бергамот, тамян, сандалово дърво.
5. Чаено дърво (Melaleuca alternifolia) - Добива се от листата посредством парна филтрация. Действа антисептично, противогъбично, антивирусно, антибатериално. Съчетава се добре с лавандула, мащерка.

Етеричните масла постоянно би трябвало да се съхраняват в съд от мрачно стъкло, най-добре на изсъхнало и проветриво място, надалеч от директна слънчева светлина.
Използването на етерични масла условно може да бъде разграничено на ароматно, топично и вътрешно приложение.
Ароматно приложение или вдишването на етерични масла се ползва посредством потреблението на специфичен дифузер, инхалация с гореща вода или деликатно поемане от съда, в който се съхранява маслото. Важно! Използвайте доста дребни количества от етеричните масла. Започнете с няколко капки.



Топично приложение или потреблението на етерични масла непосредствено върху кожата посредством разтривки се ползва наложително след разреждане с базово масло. Обичайното разреждане е 2–3 капки в 1 ч.л. базово масло. Важно! Преди да употребявате етеричните масла, направете тест за сензитивност на кожата.
Вътрешно приложение се ползва единствено с етерични масла – лечебен клас и след консултация с доктор, в случай че страдате от остро или хронично заболяване или сте на медикаментозна терапия. Обичайното потребление е 1–2 капки за еднократно приложение. Важно! Повечето етерични масла не са подобаващи за вътрешно приложение. Използвайте единствено такива, които са с потвърден генезис и нужни документи за лечебен клас.
Не забравяйте да се информирате от надеждни източници, да спазвате разпоредбите за сигурност, да бъдете виновни и деликатни, да се консултирате със сертифициран ароматерапевт и да слушате тялото си, тъй като то ще ви подскаже всичко, което би трябвало да знаете! Успех!
Автор: Рая Йорданова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР