Без да представят доказателства, от ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" обвиниха

...
Без да представят доказателства, от ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" обвиниха
Коментари Харесай

Предизборно говорене. Защо ИТН, ГЕРБ и Възраждане видяха сензация в разговорите на ПП с депутати

Без да показват доказателства, от Има Такъв Народ, ГЕРБ и "Възраждане " упрекнаха "Продължаваме смяната " (ПП) в "купуване на депутати ". Слави Трифонов добави, че това е невиждано за последните 30 години. Верни ли са тези изказвания?

"Пазарлъци ", "чудовищно пазаруване на гласове ", "тържище за скотове ". Цитатите принадлежат на Тошко Йорданов, Бойко Борисов и Костадин Костадинов. През последните седмици те използваха тези думи, с цел да обвинят Политическа партия в това, че прави нещо скандално и подмолно - като се пробва да притегли още депутати, които да поддържат възможния проектокабинет с министър председател Асен Василев.

За Слави Трифонов това, което прави управлението на Политическа партия, е безусловно невиждано и в последните 30 години в никакъв случай не се е случвало "нито в България, нито по света ".

От Политическа партия обаче не крият дейностите си и не виждат нещо сензационно в тях. Те споделиха, че търсят още 12 народни представители, които да поддържат препоръчаното от тях държавно управление, и приканиха всички депутати да работят "по съвест " и да са лоялни не към избрани водачи, а към ползите на страната.

Те отхвърлиха обвиняванията, че оферират пари или постове на депутатите, с които беседват.

Има ли тогава нещо сензационно в държанието на Петков и Василев? И казус ли е опитът им да намерят поддръжка за кабинета си и отвън личната си партия и съдружните си сътрудници?

Това, което вършат Политическа партия, нито е незаконно, нито е скандално, единомислещи са социологът от Института по философия и социология към Българска академия на науките доцент Петър Чолаков и преподавателят във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски " проф. Калин Янакиев , с които Свободна Европа беседва.

Докато обаче договарянията за поддръжка с депутати на други партии не са нещо невиждано, изцяло невиждан е методът на Петков и Василев - за първи път апелите за такава поддръжка са открити и ясни, а за "купуване " на преданост доказателства няма.
В какво упрекват Политическа партия
Във вторник министър председателят в оставка Кирил Петков удостовери, че от Политическа партия не престават да търсят поддръжка за своя проектокабинет. В Студио България на Свободна Европа пък зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от Политическа партия посочи, че съответно от Има Такъв Народ и "Възраждане ", които са разочаровани от водачите и политиката на своите партии.

Именно от Има Такъв Народ и "Възраждане " се чуха и най-силните обвинявания в "купуване " на депутати. От страна на Има Такъв Народ те варират от обвинявания в оказване на напън посредством близки и другари до подкупване с неразбираеми суми. Представилите на партията обаче по този начин и не споделиха с имена кой е оказвал напън или на кого са предлагани сумите.
 Ива Митева от Има Такъв Народ упрекна представители на Политическа партия, че се обаждат на нейни съпартийци и се пробват да оказват напън посредством техни близки и другари. Тя отхвърли да назове имена.
По-рано към обвиняванията се включи и президентът Румен Радев , който сподели, че в Народното събрание сега "се пазарят депутати ", а от Движение за права и свободи се позоваха на думите му и попитаха министъра на вътрешните работи Бойко Рашков дали работи по случая.
В момента става чудовищно пазаруване на гласове - по 10 000 накупБойко Борисов
Към гласовете, обвиняващи Политическа партия в осъществяване на закононарушения, се причисли и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов , който сподели, че "в момента става чудовищно пазаруване на гласове - по 10 000 вкупом ".

"Всеки народен представител, който купуват, е все едно купуват 10 000 гласа ", сподели Борисов в събота пред свои симпатизанти.

Три дни по-късно водачът на "Възраждане " Костадин Костадинов дефинира дейностите на Политическа партия като "престъпни "

"Настоящият парламент се е трансформирал в една доста сериозна проведена незаконна група, в която министър-председателят не се колебае и не се свени да приказва, в това число обществено, че ще търси 121 депутати. Все едно депутатите са стока, която се продава в магазините ", сподели Костадинов.

Костадинов сподели, че е получил информация, че от Политическа партия са водили диалози с трима от депутатите на "Възраждане " и че е "неоспорим факт ", че ръководещите се пробват да "купуват " депутати. Той обаче отхвърли да каже имената на тримата депутати и не показа доказателства за изказванията си за предлагани облаги.

Едновременно с това Костадинов насочи същия апел към депутатите от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия - да излязат от партиите си и да не поддържат "настоящия незаконен кабинет ".

"Тази изразителност не идва от нашата парламентарна група. Ние не вършим предложения, не купуваме, не раздаваме постове и бюджети за ръководство. И това е повода да се стигне до това напрежение в обединението и излизането на съдружни сътрудници ", сподели още преди няколко седмици Андрей Гюров от Политическа партия в отговор на обвиняванията.
Безпрецедентно ли е държанието на Политическа партия
Според проф. Калин Янакиев изказванията за "купуване на депутати " няма по какъв начин да бъдат обсъждани съществено, откакто никой от разпространяващите ги не показва доказателства за тях. По думите на Янакиев те съставляват "същинска клюка ".

"Тук би трябвало или да се показват доказателства за такова пазаруване, или откакто такива доказателства няма, това е чисто и просто операция, това е подстрекателство ", счита той.

Като опит за операция Янакиев дефинира и тактиката на част от партиите да показват протичащото се като нещо сензационно или както сподели Слави Трифонов - като нещо, за което той не е чувал в последните 30 години "нито в България, нито по света ".

Твърдението, че за първи път в историята една партия се пробва да притегли депутати на друга партия, е подвеждащо, разясниха специалистите, с които Свободна Европа беседва.

"В никакъв случай не е невиждано събитие ", отбелязва Петър Чолаков.

"И преди този момент се е случвало и не са една или две парламентарните групи, които са се разпадали, с цел да може някакви депутати като самостоятелни да поддържат някой различен ", добавя той.

Търсенето на поддръжка отвън личната партия в действителност е главен детайл от политическия развой, а не нещо незаконно. В своето пространно проучване Political Negotiation, отдадено на политическите договаряния, преподавателката в Харвард Джейн Менсбридж показва, че договарянията са основни в многопартийните демократични системи.

Политическите водачи поставят старания да привлекат колкото се може повече разнообразни групи в своя поддръжка, написа Менсбридж, и това е неизменима характерност на този вид демокрации.

Калин Янакиев обаче акцентира, че за България в сегашния случай има нещо ново и в действителност невиждано - че в този момент от Политическа партия сами се обръщат към депутатите и обществено ги приканват да ги поддържат. Такива напълно открити апели до момента не е имало, а договарянията за поддръжка в никакъв случай не са били обществено заявявани, а прикрити.
Защо апелите са към депутатите от Има Такъв Народ
Според Янакиев подобен вид държание фактически би бил "странен ", в случай че Има Такъв Народ беше "нормална партия " - което, по думите му, тя не е.

"ИТН изобщо не е естествена партия. Това е партия, чиито депутати сами споделиха, че са научили за това, че Има Такъв Народ напуща четворната коалиция и ще смъква държавното управление безусловно казано по малкия екран от своя водач. Това нито е било обсъждано с тях, нито е било в съгласие с тях. Нормалните партии не вършат по този начин, няма нито една партия, която да реши да промени държанието си, без да организира някакво съвещание на депутатите си, на управлението си ", разяснява Янакиев.

Затова и съгласно него няма нищо ненадейно в това депутати, които в никакъв случай не са виждали водача си и не го познават, да откликнат на директна покана за поддръжка на държавно управление, формирано от друга групировка.

Социологът Петър Чолаков също счита, че протичащото се може да бъде обяснено със спецификата на групировката Има Такъв Народ.

"Видя се, че те са на практика пред разпад, дори разпадът към този момент се състоя в някакъв смисъл ", споделя Чолаков.

По думите му въпросът може да бъде прегледан от две гледни точки - когато си народен представител или министър от дадена партия, ти си получил нейното доверие в Народното събрание въз основата на програмата и полезностите на тази партия, тъй че прочувствени оценки като тези на Трифонов може и да имат някакво съображение.

"Но въпреки това може да се отбрани и другата позиция - по този начин наречения принцип на свободния мандат, който важи в демокрацията ", прибавя Чолаков. "Тоест ти влизаш определен от съответен брой гласоподаватели, само че когато си към този момент в Народното събрание, се стремиш да представляваш ползите на всички български жители. "
Каква е задачата
В последна сметка обаче анализаторите акцентират едно - че до момента в който такова намерено политическото държание от страна на Политическа партия се следи за първи път, то политическото говорене на техните съперници е добре познато. А задачата на това говорене е елементарна - да бъде "очернена " Политическа партия в навечерието на едни евентуално предварителни избори.

"Политиците постоянно приказват доста гръмко - постоянно, без значение дали приказват за личните си триумфи или пък се пробват да нападат съперниците си, приказват в безспорни понятия, употребяват безспорни термини ", показва Чолаков.

Според социолога резултатът, който се търси с тази изразителност, е на първо място върху върху колебаещите се гласоподаватели - тези, които биха желали да гласоподават, само че не са решили за кого.

"Въпросът е върху тях да се повлияе, както се споделя, да бъдат отклонени и да не отидат да гласоподават за Политическа партия ", показва Чолаков.

По думите му тъкмо това изяснява и включването на Бойко Борисов в общия хор против Политическа партия - съгласно последните социологически проучвания точно Политическа партия продължава да е главният съперник на ГЕРБ.

"Предизборната акция не е серпантина. Подгряват водата за това, което следва ", отбелязва Чолаков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР