Без да посочи конкретна причина, Китай отмени планираното за следващата

...
Без да посочи конкретна причина, Китай отмени планираното за следващата
Коментари Харесай

Пекин отмени неочаквано визитата на топ европейски дипломат

Без да уточни съответна причина, Китай анулира плануваното за идната седмица посещаване на ръководителя на външната политика на Европейския съюз.

Визитата се отсрочва за повторно, откакто висшият представител по въпросите на външните работи Жозеп Борел трябваше да посети Пекин още през април за годишния стратегически разговор ЕС-Китай.

Той трябваше да се срещне с китайския външен министър Цин Ган, само че това беше отсрочено, откакто Борел даде позитивна проба за COVID-19.

Днес представител на външните работи на Европейски Съюз удостовери пред CNBC, че екипът на Борел е бил известен от китайските си сътрудници, че новите дати 10-11 юли към този момент не са вероятни и ще би трябвало да се откри опция.

Сред обсъжданите тематики трябваше да бъдат правата на индивида и войната в Украйна.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин отхвърли да уточни причина за анулацията на срещата по време на брифинг през днешния ден, само че съобщи, представен от Reuters: " Ще приветстваме висшия представител Борел да посети Китай в най-скоро време, комфортно и за двете страни ".

Отмяната или възможното отсрочване на визитата идва преди плануваното посещаване в Пекин на финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън в четвъртък.

На този декор, Китай разгласи нови ограничавания върху износа на два метала - германий и галий, които са основни за производството на полупроводници и електроника и имат приложение от военно съоръжение до мобилни телефони.

Според Reuters новината е довела до повишение на цените на металите, като в същото време е предиздвикала фирмите да се борят за увеличение на доставките.

През последните години Съединени американски щати все по-често употребяват експортни ограничавания и търговски черни описи против Китай, защото се пробват да лимитират растежа на софтуерната му мощност.

Бившият заместник-министър на търговията на Китай Вей Дзянгуо съобщи пред вестник China Daily, че тези ограничения са " единствено началото " и че " в случай че високотехнологичните ограничавания за Китай станат по-строги в бъдеще, контрамерките на Китай също ще се засилят ".

Ребека Хардинг, експерт по търговски и политически опасности и старши помощник в Британската група за външна политика, съобщи пред  CNBC:

" Това е въоръжаване на веригата за доставки на редкоземни и сериозни минерали. Има детайл на взаимно обезпечено заличаване, тъй като не можеш да произвеждаш чипове, в случай че нямаш вериги за доставки. Но контролът върху износа ще бъде много стеснен ".

Според нея, ограниченията могат да се преглеждат като ответни дейности освен на Съединени американски щати, само че и на Нидерландия, която е значим център за произвеждане на полупроводници и която предходната седмица разгласи нови ограничавания за експорт на съвременно полупроводниково съоръжение.

Малко евентуално е да има " скорошно връщане обратно ", добави Хардинг.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР