Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от

...
Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от
Коментари Харесай

ВКС: Апелативният спецсъд няколко пъти е нарушил закона при връщането на Иванчева в ареста

Без да е имало още "годен правосъден акт " съдиите от Апелативния профилиран съд са спрели решението на първата инстанция, с което се трансформира мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест ". Това излиза наяве от отчета на комисията от Върховния касационен съд, която ревизира активността на Апелативния профилиран съд по делата против някогашния кмет на "Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.
В отчета с резултатите от инспекцията е установено, че настояването за прекъсване на осъществяването на определението на първоинстанционния съд за изменение на ограниченията за неотклонение на подсъдимите Иванчева и Петрова от задържане под стража в домакински арест е прегледано, без да е изпълнена процедурата по член 342, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс - според която в 7-дневен период от известието за постъпилия частен митинг подсъдимият може да направи несъгласие.
Резултатите от инспекцията сочат още, че изменението на ограниченията за неотклонение на подсъдимите от задържане под стража в домакински арест е постановено без правосъдният състав да е разполагал с протокола от извършеното на 16.11.2018 година правосъдно съвещание. Същият е бил управляван до въззивната инстанция след произнасянето на съда по настояването на прокурора за прекъсване на осъществяването на определението.
Към момента на произнасянето на въззивния съд по настояването за прекъсване към момента не е било подписано от правосъдните заседатели и самото определение за изменение на ограниченията за неотклонение на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домакински арест - т.е. въобще не е бил налице кадърен правосъден акт, дефинитивно финализиран с подписите на членовете на правосъдния състав.
Комисията в състав – ръководител: Галина Захарова – заместник-председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия, и членове: Капка Костова – ръководител на Първо наказателно поделение, Галина Тонева – арбитър във Второ наказателно поделение, смята, че "констатираните нарушавания по в. н. ч. д. № 522/2018 година съставляват случаен случай на неправилна правосъдна процедура. Върховните съдии предлагат на съдилищата да се укаже прецизно да съблюдават настоящото законодателство – нормите на Наказателно-процесуален кодекс и Правилника за администрацията на съдилищата – при формиране и администриране на делата. Те не са самоцелни, а съставляват гаранция за дейно правораздаване. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР