Без 9 май 1945 г. - Денят на победата, нямаше

...
Без 9 май 1945 г. - Денят на победата, нямаше
Коментари Харесай

БСП: Без Деня на победата нямаше да има Деня на Европа


" Без 9 май 1945 година - Денят на успеха, нямаше да има 9 май 1950 година - Денят на Европа, и Европа нямаше да бъде такава, каквато е през днешния ден, светът - също ", съобщи заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев в декларация от парламентарната естрада, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Днес е значим ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и боен героизъм на тези, които сложиха завършек на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството, които избавиха милиони човешки животи. Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската войска и хилядите починали в антифашистката опозиция. Днес е ден, в който гледаме обратно към опустошената Европа, само че виждаме и първите искри на нейното възобновление и единение ", сподели още той.

Стойнев напомни, че преди 73 години, на 9 май, фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация. Преди 68 години, на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята концепция за ново политическо обединяване в Европа, което да направи войната сред европейските нации немислима. " Търсено съвпадане или знак за дълбокия разсъдък на следвоенните политици? Без 9 май 1945 година - Денят на Победата, нямаше да има 9 май 1950 година - Денят на Европа. И Европа нямаше да бъде такава, каквато е през днешния ден. Светът също. Двете измерения на тази дата, в действителност, показват успеха на съзиданието над разрушението. Строим или разрушавам обаче през днешния ден? ", попита депитатът от левицата.

Според социалистите построените след Втората международна война групови системи за сигурност в света са в съществено тестване. Напрежението ескалира, макар многото думи за независимост, народна власт и мир. Омиротворяването и войната звучат като синоними.

" Европа също е живее в ритъма на нови провокации - бежанска вълна, опасността от тероризъм, от непрекъсната война против естествения живот. Атентати през днешния ден има, без значение дали в Москва, Санкт Петербург, Париж, Ница, Стокхолм, Брюксел, Мадрид, Лондон. България има своето място в тази динамичност и това, съгласно българските социалисти, би трябвало да е мястото на разсъдъка. Този разсъдък потегля от това- най-накрая да оценим почтено и умерено предишното и да спрем с отричането и дребните вътрешни боричкания. Исторически факт е, че Съветската войска има главната роля за постигането на мира в Европа и света. Исторически факт е и че мирният строеж, почнал през 1945 година, е сполучлив, с помощта на целенасочените старания и осъзната отговорност на страните и политиците, без значение от политическия строй ", се споделя още в декларацията.

" Днес Българска социалистическа партия работи за България като страна, осъзнаваща заканите, само че и задоволително рационална и уравновесена, с цел да не отхвърля предишното и връзката си с съветската страна. Българските социалисти пазим европейската вероятност на България, само че имаме вяра, че нагнетяването на ненавист, съмнения, негативизъм към съветската страна е нездравословно и рисково. Включително и за самата Европа, и света. Защото Русия цивилизационно, духовно, стопански и политически е част от Европа. Българските социалисти са мощен политически конкурент на това държавно управление и ще продължим да бъдем подобен. Но още в този момент заявяваме, че ще работим за единна политика за мястото на България като държава-източник на непоклатимост освен в района, само че и в европейски мащаб. Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, без значение какви. Време е за осъзнаване и обединяване към национални цели ", е записано в документа.

" Ще завърша с думите, с които Шуман стартира своята декларация: " Световният мир не може да бъде непокътнат без съзидателни старания, пропорционални на заплахите, които го грозят. " Те са настоящи и през днешния ден. Нашият апел е: Единство в името на България. Винаги е по-добре да сведем глави пред разсъдъка на историята, даже да не одобряваме уроците й, в сравнение с да плуваме по течението на спора ", съобщи още Драгомир Стойнев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР