Бейрут, Ливан — Палестинските фракции в Ливан са готови да

...
Бейрут, Ливан — Палестинските фракции в Ливан са готови да
Коментари Харесай

Палестинците в Ливан са готови да се бият с Израел, ако Хизбула им помогне

Бейрут, Ливан — Палестинските фракции в Ливан са подготвени да отворят втори фронт против Израел, в случай че подкрепяната от шиити формация Хизбула води обвиняването, споделиха бойци и анализатори.

„ Навсякъде, където [Израел] е подготвен [борбата] да се случи, тя ще се случи “, сподели Ахмед Хабет, член на палестинската партия Фатах в Бурж ал-Баражне, бежански лагер в столицата на Ливан Бейрут.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Западът е упрекнат в „ двоен стандарт “ за отговорите на Палестина, Украйна Съобщения за всеобщи жертви, когато израелската въздушна офанзива удари бежански лагер в Газа Хизбула „ стъпва деликатно “, до момента в който обстрелва израелската позиция Бойци на Хамас се бият с израелските сили в Южен Израел завършек на списъка

„ Аз съм кръвта на моята татковина. Живея за родината си. Не пребивавам за бъдещето “, добави той.

Пълна война сред Израел и Хизбула – подкрепяна от палестински фракции – е вероятен сюжет, който може да въвлече Ливан и района в пагубен спор.

От събота повече от 700 израелци и 500 палестинци бяха убити след изненадващата интервенция на Хамас от линията Газа, част от земята, която ръководи и която Израел обсажда от 16 години. Правозащитни групи разказват Газа – дом на два милиона души – като „ най-големия затвор навън в света “.

В понеделник Израел разгласи „ цялостна обсада “ на крайбрежния анклав, спирайки доставките на вода, храна и електричество в акт на групово наказване, което съгласно интернационалното право съставлява закононарушение против човечеството.

За разлика от бойците в Газа, клонове на палестински фракции в Ливан като Хамас, Фатах и ​​Народния фронт за избавление на Палестина (PFLP) не могат сами да устоят нахлуване против Израел.

Влезте в Хизбула, която нанесе минометни удари от Ливан по окупираните ферми Шебаа в неделя. Израел отговори с артилерийски удари, до момента в който продължаваше да се бие с бойците на Хамас в Южен Израел, до момента в който бомбардира безсистемно Ивицата Газа.

И двете страни може да не съумеят да избегнат – и може даже да приветстват – огромна ескалация, споделиха някои анализатори. Дали фактически ще се развие по-широк пожар може да зависи от идващите стъпки, които Израел ще предприеме – вкъщи и против Ивицата Газа, споделиха те.

„ Конфликт от подобен мащаб ще бъде доста по-вероятен, в случай че [израелският министър-председател] Бенямин Нетаняху успее да образува държавно управление на единството “, сподели Моханад Хаге Али, старши помощник в Близкоизточния център Карнеги, основана в Бейрут аналитична организация -резервоар.

„ [Нетаняху] би трябвало да се усеща политически предпазен, с цел да се ангажира на всички фронтове “, добави той.


Има ли място за ескалация?

Хизбула може също по този начин да стартира директна офанзива, в случай че Израел съществено ескалира интервенциите си в линията Газа, съгласно Ахмед Абед, чиновник на клона на Хамас в Ливан.

„ Хизбула... реши, че ще ангажира [Израел], в случай че отмъщението против Газа е прекалено. Те споделиха, че се координират с управлението на [Хамас] в Палестина и че ще се намесят в подобаващия миг [ако е необходимо] “, сподели той пред Ал Джазира.

Нетаняху се зарече да трансформира елементи от Газа в отломки и предизвести жителите на анклава – съвсем половината от които са деца – да „ се махат “ в този момент. Правозащитни групи и специалисти означават, че цивилните в Газа няма къде да избягат поради блокадата.

Това не попречи на Израел да ескалира бомбардировките против Газа и да натрупа 100 000 бойци за допустимо наземно нахлуване.

Хизбула е в положение да стартира комплицирана офанзива, в случай че реши, съгласно Никълъс Бланфорд, основан в Бейрут специалист от Атлантическия съвет.

„ Операцията на Хамас е по-голяма от която и да е обособена интервенция, осъществена от Хизбула [срещу Израел], макар че тактиката, употребена от Хамас, беше напряко от управлението на Хизбула “, сподели той. „ Хизбула се образова за този тип задачи за нарушение на границите най-малко от 2007 година “

Бланфорд добави, че не предвижда експлоадирането на по-голяма борба сред Израел и Хизбула, само че това не може да бъде изключено.

„ Това е огромният въпрос. На този ранен стадий бих споделил, че всички залози са отпаднали “, сподели той пред Al Jazeera.

Писна ми от заточение

Ливан поддържа редица дискриминационни закони, които не разрешават на палестинците да работят във висококвалифицирани специалности, да ремонтират съществена инфраструктура в лагерите и да аплайват за поданство в страната.

Политическата класа на Ливан пази тези ограничавания, като твърди, че всевъзможни отстъпки, направени на палестинците – които са най-вече сунитски мюсюлмани – ще насърчат натурализацията им и ще нарушат нежния еретически баланс в страната.

Политиките са довели до обедняване на към 93 % от палестинците в Ливан, съгласно Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

Много палестинци мечтаят да се върнат в земята, от която техните баби и дядовци са били изгонени по време на основаването на Израел през 1948 година „ Ситуацията за палестинците в Ливан е в действителност сложна за жалост … и тези, които остават в лагерите, са преситени след съвсем 80 години престояване тук “, сподели пред Ал Джазира член на Народния фронт за избавление на Палестина, който не беше акредитиран да назове името си, в бежанския лагер Шатила в Бейрут.

„ Хората просто желаят да се върнат вкъщи “, сподели той.

Съобщава се, че в понеделник някои палестински бойци са минали от Ливан в Израел. Израелската войска сподели, че е умъртвила бойците, до момента в който Хизбула отхвърли да е забъркана в интервенцията.

Запалване на спор?

В предишното палестински фракции в Ливан са изстрелвали ракети към фермите Шебаа, само че вредите постоянно са били минимални.

След войната през 2006 година сред Израел и Хизбула, първите постоянно отвръщаха на лагерите с прецизни удари или по границите на Ливан и Израел, постоянно в опит да изпратят известие, без да предизвикат втора война с Хизбула.

Но Израел може да отговори с цялостна мощ през днешния ден, в случай че палестински фракции изстрелят някакви ракети от Ливан, сподели Моханад Хаге Али от Близкоизточния център Карнеги.

Той добави, че Израел е правил разлика сред офанзивите, идващи от палестинските лагери, и тези, подхванати от Хизбула, само че че в този момент може да е по-малко податлив да прави това.

„ Израел не беше податлив да рискува и предпочиташе прецизни офанзиви [в Ливан], в сравнение с тотална война, която оказва въздействие върху тяхната стопанска система и сигурност. Но защото израелските градове са мощно наранени [от офанзивите на Хамас от Газа], няма потребност от нерешителност от страна на Нетаняху “, сподели Хаге Али.

„ Мисля, че отговорът на Израел [на всяка офанзива от Ливан] би бил с друг мащаб. “

Няколко членове на палестински фракции в Ливан обаче споделиха, че се нуждаят от зелена светлина от Хизбула, с цел да стартират офанзива.

Други споделиха, че ще поддържат Хизбула, в случай че се включи във война, само че групата има свои лични съображения, като да вземем за пример известното мнение в Ливан, което е срещу каквато и да е ескалация.

„ Ние сме подготвени [да се борим с Израел] когато и да е “, сподели Хабет, членът на Фатах от лагера на Бурдж ал-Баражне. „ Палестинците в Ливан страдат от това, че живеят на земя, която не е наша. Всички чакаме с неспокойствие идващия живот. “

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР