Бейрут, Ливан – В Ливан хората не са чужди на

...
Бейрут, Ливан – В Ливан хората не са чужди на
Коментари Харесай

Страховете от война с Израел нарастват в Ливан след размяната на ракети

Бейрут, Ливан – В Ливан хората не са непознати на споровете.

„ Ако би трябвало да има война, тогава война ще има. Знаете ли през какъв брой войни сме минали, откогато съм жив? Свикнали сме “, сподели 55-годишният Ахмед Али пред Ал Джазира в транспортен възел в столицата на Ливан Бейрут.

Продължете да четете

лист от 4 itemsРакети, изстреляни от Южен Ливан към Израел, до момента в който Газа е бомбардирана Палестинците в Ливан са подготвени да се бият с Израел, в случай че Хизбула им помогне Ливан, израелските войски изстрелват сълзотворен газ по напрегнатата граница в противоречива зона Съединени американски щати може да посредничи в граничния спор сред Ливан и Израел: консултант на Белия дом завършек на списъка

Само през живота му Ливан мина през опустошителна революция, спор с Израел, вътрешни борби сред въоръжени фракции и последствия от войната в прилежаща Сирия.

Но откогато палестинската формация Хамас стартира невиждана интервенция против Израел в събота, жителите на Ливан гледаха с боязън.

Малката левантска страна с население от едвам 6 милиона души, която към този момент се раздрусва от исторически стопански срив, е на прага на спор след повишаване на трансграничното принуждение с Израел.

В понеделник израелски обстрел умъртви трима членове на ливанската шиитска формация Хизбула, съгласно изказване на подкрепяната от Иран организация. Израелски заместник-командир и двама палестински бойци в Южен Ливан също бяха убити.

На идващия ден Хизбула изстреля управляема ракета по израелска военна машина. Израел отмъсти, като удари бдителен пункт на Хизбула, който принадлежи на най-вече шиитската въоръжена формация.

Ескалацията на насилието принуди стотици ливанци да останат в домовете си или да избягат към южните покрайнини на Бейрут.

„ Повечето от съседите на моите родственици са избягали от домовете си [от предпазливост] “, сподели 21-годишният Зейн Абдийн пред Ал Джазира. „ Тези с дребни деца си потеглиха незабавно, само че младите мъже, живеещи сами, останаха. Те не се опасяват. “


Ново опълчване?

През лятото на 2006 година Хизбула залови двама израелски бойци за да сключат договорка за замяна на пандизчии с Израел. Израел обаче отговори, като бомбардира дома на водача на Хизбула Хасан Насрала, което провокира 34-дневна война.

Конфликтът приключи в задънена улица и човешката цена беше висока: към 1100 ливанци и 165 израелци бяха убити.

Войната даде на Хизбула голям подтик на репутацията в необятния арабски свят, защото отпразнува способността й да устои на израелска офанзива с цялостна газ.

Но изправена пред остра финансова рецесия от години насам – към 80 % от популацията на Ливан живее под прага на бедността – мнозина се опасяват, че страната няма да може да се възвърне от нова всеобща война с Израел.

„ Палестинците би трябвало да бъдат свободни. Те не би трябвало да бъдат измъчвани “, сподели християнин от Ливан, който се разпознава като Абу Джордж. „ Но би трябвало да ги поддържаме дипломатически, а не военно. “

След опустошаването на инфраструктурата на Ливан във войната през 2006 година няколко страни от Персийския залив подариха огромни суми пари за възобновяване на страната. Саудитска Арабия даде обещание пакет от помощ от 500 милиона $ и подава 1 милиард $ в централната банка на Ливан.

Но защото същите тези страни от Персийския залив отдръпнаха огромна част от поддръжката си за Ливан през последните години, ядосани на връзките на Хизбула с Иран, доста ливанци се притесняват, че няма да получат още веднъж това равнище на поддръжка.

„ Страхувам се от опцията да сме във война. В предишното имаше хора, които да оказват помощ на Ливан. Но в този момент кой ще ни помогне? попита Абу Джордж.


Икономически проблеми

Не всеки споделя страха от това какво би донесла една война. Разочарованието от икономическата обстановка в Ливан кара някои ливанци да мислят, че нещата не могат да се влошат доста.

През 2021 година Световната банка класифицира икономическата имплозия на Ливан като една от най-тежките рецесии от 19 век насам. През юни предходната година Международният валутен фонд съобщи, че зад политическата класа на Ливан, която се опълчва на решаващи стопански промени, стоят „ ползи “.

От 2019 година валутата на Ливан е изгубила към 98 % от цената си, до момента в който нейният БВП (БВП) се е свил с 40 %.

„ На кого му пука за война? “, сподели Мохамад Азис, до момента в който чакаше в транспортен възел в Бейрут. „ Не можем да си позволим да живеем, да ядем храна или да пием [вода]. “


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР