Бейрут, Ливан – Хизбула е добре запозната с общественото мнение

...
Бейрут, Ливан – Хизбула е добре запозната с общественото мнение
Коментари Харесай

Стратегическото изчисление на Хизбула: Израел, Газа и вътрешното уравнение

Бейрут, Ливан – Хизбула е добре осведомена с публичното мнение на Ливан за разширение на войната с Израел поради безмилостното му бомбардиране на линията Газа откогато Хамас стартира офанзива против Израел на 7 октомври и че би трябвало да работи деликатно, споделят анализатори.

Въпреки деликатното разбъркване от страна на ръководителя на Хизбула Хасан Насрала на наказание на Израел с думи на въздържаност в тирада в събота, министърът на защитата на Израел насочи ужасяващи предизвестия против ливанския народ.

Продължавайте да четете

лист от 4 артикулаСнимки: За да берат реколтата от маслини, фермерите в Южен Ливан смело израелски огън Палестинците в Ливан са разочаровани, че Хизбула няма да ескалира Израелски самолети нападат Южен Ливан след офанзива на Хизбула < /h3> Най-малко двама убити при израелски удар в Южен Ливан, до момента в който напрежението нараства завършек на списъка

След това имаше забележима ескалация на офанзивите, почнали на 8 октомври, сред двамата. Хизбула стартира първо офанзиви против израелски позиции във фермите Шебаа, които счита за окупирана ливанска земя.

Мнозина се чудеха дали това значи, че Хизбула ще влезе изцяло в борбата, само че генералният секретар Хасан Насрала резервира безмълвие, който изчака седмици и по-късно изнесе две речи за осем дни.

На 11 ноември Насрала приказва релативно сдържано във втората си тирада, като сподели на феновете, че Хизбула ще разшири офанзивите си против Израел, с цел да подхожда на техните злоупотреби с палестинците или офанзивите против Ливан, само че не желае да предизвика по-широка война.

>

Несъответствието сред тона на Насрала и отговора на Израел – обещавайки да направи на Бейрут това, което направи на Газа – повдигна въпроси, в това число дали израелските водачи са усетили някакво съмнение или отвращение от страна на Насрала.

Палестинско наличие в Ливан

Има доста палестинско наличие в Ливан след войната от 1967 година, когато огромен брой бежанци идват там, търсейки леговище.

Палестинските бойци от Организацията за избавление на Палестина (ООП) използваха ливанската територия, с цел да подхващат офанзиви против Израел, като си навлякоха възмездие и в последна сметка се включиха в Ливанската революция от 1975 до 1990 година

Като такива, някои ливански общности резервират композиция от контузия и неприязън към палестинците. Но даже измежду тези групи има необятно публикувана съпротива против израелските военни дейности против цивилни в Газа.

Конфронтацията с Израел наподобява съживи Хизбула, която наподобява по-нагласена от всеки различен миг от 2006 година насам. Все отново, все пак, Насрала и управителните фрагменти на партията ще положат старания да покажат групата като разумен артист, който няма безчувствено влизат в по-широка война с Израел, споделиха анализатори пред Ал Джазира.

„ Хизбула няма същата поддръжка, каквато имаше през 2006 година “, сподели Джоузеф Дахер, създател на Хизбула: Политическата спестовност на Ливанската партия на Бога, пред Ал Джазира. „ Социално и политически те са доста по-изолирани. “

През юли 2006 година Хизбула и Израел водиха 34-дневна война, която умъртви 1150 души, най-вече ливански цивилни. Въпреки вредите и загубата на животи на ливанците, войната беше счетена за тъждество, което докара до внезапно повишаване на районната известност на Хизбула поради способността им да се опълчват на военната мощност на Израел.

Но през идващите години поредност от вътрешни борби и тяхната интервенция в гражданската война в Сирия подкопаха известната поддръжка на Хизбула отвън тяхната база.

През 2008 година Хизбула завладя Западен Бейрут, когато ливанското държавно управление се опита да демонтира телекомуникационната му мрежа, разгневявайки мнозина отвън тяхната база за директна поддръжка. Партията също видя противоречие от предходни поддръжници по време на митингите през октомври 2019 г. срещу влошаващата се обстановка в Ливан.

В речта си в събота Насрала цитира „ несъгласни гласове в Ливан “, които биха могли да включват фигури като министър-председателя Наджиб Микати и водача на общността на друзите Уалид Джумблат, които приканиха Ливан да се държи надалеч от по-широка борба с Израел.

Някои наблюдаващи считат, че Насрала е имал поради водача на партията Ливанските сили Самир Гегеа.

Десните националистически ливански сили са твърди съперници на Хизбула и осъждат оръжията на групировката като подкопаващи централната роля на ливанската страна и властта на държавното управление. Въпреки че не съставляват екзистенциална опасност за Хизбула, групата е наясно с настроенията на съперника си.

„ Хизбула не вижда ливанските сили като военна опасност “, сподели Никълъс Ное, който редактира Гласът на Хизбула: Изявленията на Сайед Хасан Насрала. „ Но те са фактор в тяхното по-широко мислене. “

Силите се възмущават от способността на Хизбула да води война без поддръжката на страната, само че те и техните съдружници са избрали да не бъдат изключително гласни в този миг, сподели Дахер.

Стратегически калкулации

„ Хизбула не желае войната сега, само че в случай че тя пристигна... по този начин да бъде “, сподели Ное, добавяйки, че е значимо за Хизбула да покаже, че в случай че войната се разшири до останалата част от Ливан, това е било t заради „ глупавите неточности на Хизбула или грубата провокация “.

Дали това способства за войнствения език на Израел към северния му комшия, разчитайки на обстоятелството, че Хизбула ще направи всичко допустимо, с цел да остане настрани от огромна война, следва да забележим.

За момента изчисленията на Хизбула на границата с Израел са свързани с военни съображения в Газа, съгласно Амал Саад Горайеб, създател на Хизбула: Политика и вяра.

И тези калкулации са стратегически свързани с успеваемостта на Израел в битката с Хамас, а не с броя на цивилните жертви, добави Горайеб.

Ако Хамас бъде надвит в Газа, Хизбула се тормози, че Израел ще насочи вниманието си към Ливан и по тази причина тактиката му е да раздели вниманието на израелската войска, изтегляйки силата на цялостния й боеприпас от Газа.

Хизбула ще продължи тази тактичност, до момента в който боевете в Газа спрат, съгласно Насрала. Но една по-широка война не би била от изгода нито за Хизбула, нито за нейния сътрудник Иран.

Много разбори за Хизбула разказват групировката като подвластен от Иран, само че е неправилно да се назовава Хизбула иранска марионетка, сподели Дахер. „ Хизбула, сходно на Хамас, има агентура и те разискват своите благоприятни условия с Иран. “

Анализаторите – и отчет от 2019 година на мозъчния концерн Международен институт за стратегически проучвания (IISS) – са съгласни, казвайки, че Хизбула работи в личните си ползи, макар че се радва на поддръжка, съгласуваност и съдействие с Иран.

Накратко, тези разбори са съгласни, Хизбула не чака заповедите на Иран, макар че Иран може да поучава своите съдружници да създадат всичко допустимо, с цел да избегнат разширението на войната.

„ Иран не желае да загуби Хизбула, тяхната перла в короната в районната мрежа на тяхното въздействие “, сподели Дахер.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР