Бетонният мост в Пловдив ще се запази като транспортна връзка.

...
Бетонният мост в Пловдив ще се запази като транспортна връзка.
Коментари Харесай

Бетонният мост в Пловдив ще остане като транспортна връзка

Бетонният мост в Пловдив ще се резервира като транспортна връзка. За това упорстваха представители на държавната власт и община Пловдив пред изпълнителя на плана за високоскоростен път - Националната компания железопътна инфраструктура.

Пловдив

Мостът ще бъде съборен, само че по-късно на негово място ще има ново оборудване потвърдиха от Националната компания. Това е една от най-важните пътни връзки в града, без значение че ще се прави тунел под Централна гара по план, финансиран с евросредства.
Димитър Ахрянов - основен проектант на Пловдив: Самото оборудване явно не дава отговор на условията, които би трябвало да бъдат реализирани от НКЖИ, с цел да се вкара в употреба цялата жп линия.
По време на строителството на тунела няма да се затварят съществени пътни връзки към гарата:
Красимир Папукчийски - общоприет шеф на НКЖИ: Закрит прийом на осъществяване нов австрийски, т.е. няма да има изкопни действия по открит метод и прекъсване на бул. Христо Ботев.
Новият регионален шеф Дани Каназирева е уверена, че би трябвало да се търси и в допълнение финансиране за строителството:
Дани Каназирева - регионален шеф на Пловдив: Категорично ще настояваме за държавно финансиране, тъй като бюджетът на община Пловдив няма да успее да ги поеме.
Едва след построяването на тунела под гарата ще се събори сегашният Бетонен мост. Освен това редом би трябвало да се построява пътен възел Модър - Царевец, подсетиха от НКЖИ. Строителството на тунела под гарата, новият Бетонен мост и пероните би трябвало да завърши през 2023 година и ще коства най-малко 89 милиона евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР