Бетонни бариери пазят възлови места в Берлин © Fabrizio Bensch

...
Бетонни бариери пазят възлови места в Берлин © Fabrizio Bensch
Коментари Харесай

Как реагират градовете в Европа на терористичните атаки с автомобили

Бетонни бариери пазят основни места в Берлин

© Fabrizio Bensch Още по тематиката
Катедралата " Саграда фамилия " и крайбрежната част на града също са били цели
20 авг 2017
Проверките на някои аерогари може да лишават до 4-5 часа
3 авг 2017

Европа понесе десетина офанзиви на водачи, връхлетели с кола или камион върху пешеходци, както се случи предходната седмица в Барселона. Градовете обаче не бързат да лимитират опасността, внасяйки промени в архитектурните си проекти, написа Reuters.

Цената, страхът, че терористичната опасност ще еволюира и ще обезсмисли ремонтите по улиците, нежеланието да се трансформира всекидневието на жителите – това са аргументите, изтъквани от специалисти по сигурността и общински чиновници.

" Не желаеме да се превърнем в ", споделя зам.-кметът на Брюксел Елс Амп, споменавайки града на Западния бряг, където бетонни и стоманени бариери отделят палестинци и израелски заселници. Пешеходните зони в Брюксел обгръщат 45 хектара, измежду които и доста тесни улички, сочи тя. Ако върху тях бъдат конфигурирани бариери, това ще пречи на живеещите там, на поддръжката и на работещите в региона.

Променя ли се нещо

Няма налични данни за това какви ограничения за сигурност по улиците взимат градовете в целия континент, само че две компании, профилирани в екипировка за сигурност, към момента чакат предричания внезапен скок. Датската Damasec и английската Avon Barrier създават подсилени пейки, саксии и други мебели за улиците, както и обичайните бариери и колчета.

" Има растеж, само че е муден ", споделя основният изпълнителен шеф на Damasec Хенрих Ферх. По думите на сътрудника му от Avon Barrier Пол Джефри продажбите във Англия са високи, само че ситуацията е Европа е " малко енигматично ". " Изглежда, че не се случва кой знае какво ", споделя той.

Барселонските управляващи обявиха, че налагането на тотална сигурност би било непрактично, откакто към тях бяха отправени рецензии, че са можели да предотвратят достъпа на коли до - дългата пешеходна улица с пресечки и от двете страни. Тринадесет души починаха там предишния четвъртък. " Не можем да запълним Барселона с колчета ", сподели министърът на вътрешните работи на Каталуня Жоаким Форн.

Някои градове хвърлиха доста пари за сигурност

Но някои наранени градове хвърлиха доста пари за сигурност., смени проекта за трафика и взе и други ограничения, откакто мъж подкара камион по крайбрежния ѝ бул..

" Ница влага доста. Повечето градове не могат да си разрешат толкоз огромни разноски по реорганизацията на трафика и на публичните пространства, тъй че вършат каквото могат ", разяснява Елизабет Джонстън от Европейския конгрес за градска сигурност. Самият мащаб на предизвикването плаши управляващите, а тези разноски не са и планувани.

Изключителните вложения в сигурност обаче не съумяха да предотвратят офанзивата в Лондон. Уестминстърският общински съвет разви собствен личен вид на колчета и ги конфигурира в богатия централен квартал, в който се намират " Даунинг стрийт " и Народното събрание. Но не и на " Уестминстър бридж ", където нападателят прегази кола пешеходци през март, след което излезе от нея, наръгвайки служител на реда и убивайки петима души. Транспортната институция на Лондон се грижи за моста и се съветва с полицията по какъв начин да поддържа сигурността. Бариери бяха конфигурирани след офанзивата.

Англия е по-склонна да търси компромис сред свободата, естетиката и сигурността, тъй като има опит с такива офанзиви – най-вече поради ролята на ирландските сепаратистки групировки като ИРА, споделя Ферх от Damasec. Европейските градове ще отделят внимание на дизайна на улиците, само че парите ще дефинират по кое време, добавя той. С тази работа се занимават най-вече общинските управляващи, а цикълът на финансирането им лишава доста време, сочи Фъси и прибавя, че разногласията кой би трябвало да заплати – държавното управление или градовете – може да забавят новите ограничения.

Зам.-кметът на Брюксел Амп споделя, че е по-удачно спомагателни запаси да се отделят за разузнаване и идентификация на нападателите, преди те да ударят.

Естетиката също е значим фактор

Подсилените пейки, лампи и кошчета за отпадък би трябвало да бъдат толкоз постоянни, че да изпълнят критериите на промишлеността – да могат да спрат 7.5-тонен камион, каращ с 80 км в час, " Уестминстърската преграда " е желязна, висока един метър, във формата на правоъгълник. Макар да е боядисана в черно, тя се вижда отдалеко и заема място.

Някои държавни отчети оферират за прекъсване на офанзиви да се употребяват дървета. Но Джон Кофи от Университета в Уоруик споделя, че не е виждал случай, в който дърветата да оказват помощ. " Става въпрос за разноски, поддръжка, коренови системи или от време на време се случва дърветата да загрозяват постройката. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР