Бето Перез е бил тийнейджър, когато една случайно забравена касета

Бето Перез е бил тийнейджър, когато една случайно забравена касета ...

Как една забравена касетка създаде зумбата и бизнес за $500 млн..


Бето Перез е бил тийнейджър, когато една случайно забравена касета го повежда по пътя до създаването на световен бизнес за $500 млн.

Годината е 1986 г. и Бето е 16-годишен младеж в Колумбия, който води вечерен курс по аеробика в родния си град Кали.

Неговият шеф имал подбран плейлист от американски поп хитове на Мадона и Майкъл Джаксън. Един ден обаче Бето забравил касетата у дома. Затова трябвало да импровизира.

"Нямах друг избор, освен да използвам касетата, която имах в колата си и да импровизирам от там насетне", казва вече 49-годишният колумбиец.

Неговата касетка обаче била не с Мадона, а с латино хитове в духа на салсата и меренгето. Той записал парчетата от радиото.

Пред събралите се желаещи за аеробика той се престорил, че този път часът им ще е по-специален и в продължение на 30 минути импровизирал движения в такт с музиката.

Точно този урок се оказал невероятен хит. Всички се забавлявали далеч повече, отколкото обикновено, затова решил да се придържа към латино ритмите и звуците.

Набързо новият формат на аеробиката придобил повече популярност. Все повече  хора идвали, дори чакали на опашка.

"Това беше началото на зумбата", казва Бето.


След този успех, благодарение на забравената касетка, Бето основал своят бизнес - Зумба Фитнес. Днес компанията от Маями е лидер в световен аспект.

Роден и израснал в Кали, Бето е започнал работа на 14 г., за да помага на самотната си майка. Година по-късно обаче тя се преместила в САЩ, за да започне нов живот. Тя била уцелена с куршум и травмите й били сериозни. Минали 10 г. преди синът й да я види отново.

В началото правел какво ли не - опаковал покупките на хората, работел по строежи, продавал сладолед и бил сервитьор. Любовта му обаче била към музиката и танците и затова се насочил към аеробиката и уроците.

Страстта към танците се зародила, когато бил на 8 години и за първи път видял филмът "Брилянтин".

"Израстнах, танцувайки по улиците и в клубовете с латинска музика, но обичам и американските танци", обяснява Бето.

След успеха му се преместил в столицата Богота и в следващите 13 г. бизнесът му се разрастнал.

Дори Шакира го наела да направи хореографията за някои от танците й. Името "зумба" обаче не се било родило все още, вместо това Бето наричал класовете си "румба" - парти.

Успехът му обаче не стигал, той искал да изживее "Американската мечта". Затова през 1999 г. се мести нелегално в Маями. Началото на животът му в САЩ не било лесно - не знаел английски добре, спял по пейките. Постепенно обаче започнал отново да преподава зумба и за пренаситения американски пазар това било хит.

Тогава двама негови ученици го запознали с пробивните американци от колумбийски произход Алберто Пърлман и Алберто Агион. Така през 2001 г. се ражда марката "Зумба".

Останалото е малко късмет... И бизнес за $500 млн.

По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg