Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени

...
Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени
Коментари Харесай

Проф. Салчев, НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

" Беше взето решение с Националния рамков контракт да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на Върховен административен съд спря осъществяването на тези параграфи, защото в случай че не бяха изпълнени условията за нарастване на 25% на заплатите, трябваше да бъдат понижени цените на клиничните пътеки. Това към този момент не е по този начин с определението на Върховен административен съд и няма да бъдат налагани наказания, в случай че не са достигнати нарастването на заплатите 1500 лева за сестра и 2000 лева за новак доктор ", сподели в " Денят стартира " проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК във връзка недоволството не медиците за възнагражденията им.

Управителят на НЗОК разясни, че първо се изплащат заплатите, следват налозите и по-късно всичко останало. Даде образец с лечебно заведение, което е платило 700 000 лв. задължения и е декларирало, че не му стигат пари за заплати и акцентира, че първо принципалът би трябвало да обезпечи заплатите и по-късно да се договаря за задълженията.

" Имаме нарастване на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май. Това нарастване работи и сега. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения ", съобщи проф. Салчев.

" НЗОК закупува регистрирана активност от лечебните заведения - това е нашето обвързване. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били въз основата на предходната година, по-късно се усилиха, по-късно стартира преизчисляване, имаше интервали, когато разпределените стойности, тъй наречените предели на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от предходната година. След това последователно, неравномерно, в месеците бяха нараснали до септември месец, където приблизително разпределената стойност на национално равнище беше 250 млн., септември установихме, неизплатени действия заради това неравномерно систематизиране и по каси, и по лечебни заведения в границите на 43 млн. останала активност от плануваната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени приблизително месечно 258 млн. лева на лечебните заведения, тъй че те да могат да работят умерено ", разясни шефът на НЗОК и уточни, че това е с 39% повече в сравнение с плануваното за тези месеци по предходното систематизиране.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР