„Беше решено мораториумът да важи за цените от 1 януари

...
„Беше решено мораториумът да важи за цените от 1 януари
Коментари Харесай

Владислав Панев, ДБ: Мораториумът е ядрена опция

„ Беше решено мораториумът да важи за цените от 1 януари 2021 година, а новият регулаторен интервал е от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година С новото решение на Временната енергийна комисия, което приехме, ще замразим цените за семействата на електро и топло силата и на ВИК услугите такива, каквито са от 1 юли тази година “, съобщи той.

По думите му има още две варианти, които обаче няма по какъв начин да бъдат признати в границите на един работен ден на една пленарна сесия: „ Едната алтернатива е да се промени Законът за енергетиката, съгласно който регулаторът може да трансформира цените в границите на самия регулаторен интервал, в случай че има съществено изменение на пазарните условия, което явно има. Вторият вид е да се смени съставът на КЕВР, което чакам да се случи през идващите седмици “.

За този мораториум гласоподаваха всички като се изключи Движение за права и свободи.

„ Осъзнахме какво сме дали своят вот някъде към 5 минути след самото гласоподаване. Екшън проектът за деяние през идващите 24 часа беше взет половина час след самото гласоподаване. Бяхме наясно, че би трябвало да свикаме тази краткотрайна комисия, която да вземе решението за прегласуване на един поправен текст на мораториума. Целта му е да не всее спомагателна суматоха на пазара. Хората и бизнесът са изнервени “, посочи Панев.

„ В момента България е експортьор на електрическа енергия. Ако гледаме целия търговски баланс, страната печели от тези високи цени, само че бизнесът ни страда “, добави той.

„ Освен тези задължения, които са насъбрани от „ Топлофикация “ за последните 15 - 20 година, имаме и справедливи аргументи за повишаване на разноските на сдружението - цената на газа и други. Трябва да се търсят решения и там “, безапелационен е Панев.

Според него енергийната рецесия е в целия свят, освен в България.

„ Да упрекваме настоящето или предишното служебно държавно управление не е доста почтено. Енергийната система в България се ръководи доста зле в продължение на 15 години “, счита Панев. Той успокои всички, че няма вид софиянци да останат на студено тази зима.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР