Беше обявено, че плащанията са извършени и въпреки това доставките

...
Беше обявено, че плащанията са извършени и въпреки това доставките
Коментари Харесай

Темелков: Ако са спрени платени доставки, това е политически въпрос

" Беше оповестено, че заплащанията са осъществени и все пак доставките са спрени. Не стана доста ясно за какво, откакто към този момент е платено, доставките са спрени, в случай че в действителност неоснователно се стопират доставките, това е напълно политически въпрос ", сподели заместник-председателят на Българска газова асоциация Кирил Темелков.

" Вероятната причина съгласно премиера и министъра на енергетиката за прекъсване доставките на газ единствено на България и Полша е това по кое време се поставя идващото заплащане на към този момент осъществените доставки на природен газ. Явно по график по този начин се е падало в тези дни да бъдат осъществени заплащанията от наша страна ", означи някогашния шеф на " Булгаргаз ".

Темелков добави, че различният проект на държавното управление към момента не е разгласен обществено, само че чака в границите на няколко дни това да се случи.

" Министърът на енергетиката Александър Николов се явява органът по сигурността на доставките в България, в реда на нещата е този проект да бъде направен от министерството и те да подхващат дейностите, когато са застрашени доставките. Беше казано ясно, че в този проект не се планува спиране на доставките или намаляването им към потребителите, което е най-важното нещо ", счита Кирил Темелков.

Според него не трябва да има терзания за момента, тъй като потреблението в България е много по-ниска от зимните месеци, а доставки от Гърция и даже Румъния биха задоволили потреблението.

Кирил Темелков акцентира, че в различния проект надали се планува настаняването на просредници.

" Винаги има медиатори във веригата на доставка на природен газ. Това, че се е договаряло до момента с " Газпромекспорт " непосредствено, не значи, че не е имало медиатори. " Газпромекспорт " не е добивно дружество, още веднъж е търговец. " Булгаргаз " не е краен консуматор - още веднъж е търговец. По същността си и двете компании се явяват медиатори във веригата на достамвка на природен газ ", сподели още той.

Темелков не чака цената да се вдигне повече от 20%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР