Беше ми предоставен възможността да видя колко хора ме уважават

...
Беше ми предоставен възможността да видя колко хора ме уважават
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравната система

„ Беше ми възложен опцията да видя какъв брой хора ме почитат в страната и какъв брой хора държат на мен. Приятно съм сюрпризиран. Милите ми сътрудници стачкуват, само че ги апелирам за малко утешение, с цел да не се отрази това зле на тях и института. Тъй като нямах опция да се сбогувам с тях, желая да им благодаря и да им кажа, че имах опцията да управлявам най-хубавия колектив, който последната година и половина сподели на какво е кадърен за страната и за народа си. “, това съобщи пред някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Проф. Кантарджиев.

В понеделник стана ясно, че той е бил освободен от поста. Посоченият претекст в заповедта на служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров е навършване на възраст за пенсиониране.

След решението сътрудниците на проф. Кантарджиев излязоха на митинг пред Националния център по заразни и паразитни заболявания. Такъв се организира и през днешния ден.

Той похвали и наследничката си на поста проф. Ива Христова, която дълги години е била негов заместител и е предал опита си.  

„ В нейно лице имам един заслужен заместител, който държи на направлението и на института. Когато се вършат някакви промени, най-опасното е някой, който е за малко, или си е внушил, че е за дълго, да реши да сменя направлението за контрола на инфекциите и да го прави по собствен модел, по този начин както същите тези преди 20 години направиха опазването на здравето по собствен модел. “, разяснява проф. Кантарджиев, като попита водещите дали са удовлетворени от системата на българското опазване на здравето. „ Аз като доктор и жител не съм удовлетворен “, добави той.

Проф. Кантарджиев изясни, че е научил от министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров че ще бъде пенсиониран. „ Каза ми го в персонален диалог. Благодарих му, че не го узнавам от медиите ”, посочи той.

Той добави, че здравният министър по този начин и не му е благодарил за работата в Центъра за последните над 30 години.

На въпрос дали би се върнал на предходния си пост, Кантарджиев разяснява, че не го е мислил. „ Има доста негативи едно такова връщане под напън и доста хора ще желаят да създадат един реванш. Опасни хора са, по тази причина се опасявам за сътрудниците, които стачкуват “, сподели Кантарджиев.

Той съобщи, че не познава доктор. Кацаров в персонално качество. „ Видях го в едни изявленията по време на коронакризата, в които говореше, че това е някаква скрита международна интрига, че няма подобен вирус, че болестта е леко. Неща, които са много коментирани по студията, само че се оказаха погрешни “, сподели още Кантарджиев по адрес на служебния министър.

По думите му доктор Стойчо Кацаров е „ рисков за здравната система “, само че евентуално е „ доста потребен на частните структури “.

По отношение на метода към епидемията през последните седмици, проф. Кантарджиев съобщи, че „ са тръгнали да търсят грешките на предходните, а не се прави това, което би трябвало да се прави в този момент “. „ Жизненоважно за нашата страна, с цел да нямаме проблеми есента с тази зараза, е да се направи по този начин, че хората да бъдат стимулирани да се имунизират. При свръхнапрежение на системата на РЗИ, 20 хиляди ваксини са доста малко. Трябва да се вършат 50-60 хиляди ваксини дневно. “, разяснява той. „ Ще стане това, което стана преди 20 години “, добави Кантарджиев, описвайки зараза от морбили в България в миг когато е имало пари за национална стратегия за имунизиране против заболяването, както и ваксини, само че това не се е случило.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР