Беше истинска драма. Туристическото спускане към останките на Титаник на

...
Беше истинска драма. Туристическото спускане към останките на Титаник на
Коментари Харесай

Екстремен туризъм: авантюризъм, граничещ с безразсъдство

Беше същинска драма. Туристическото втурване към останките на " Титаник " на дълбочина от съвсем 4000 метра завърши съдбовно за всичките петима пасажери в капсулата " Титан ". От 2021 година насам се оферират подводни пътувания до потъналия на 15 април 1912 г.  " Титаник ". Авантюрата излиза 250 000 $ на човек.

Трагичният завършек на последната такава случка обаче би трябвало да постави завършек на тези небезопасни спускания до дъното на океана. Същевременно феновете на рисковите провокации, мощните прекарвания, необикновените дестинации и суперлукса напълно не страдат от неналичието на предложения.

Върхът на екстравагантността - космосът, Еверест и Сирия

Нормално печелещите хора могат само да си мечтаят да пътуват в космоса. В последна сметка комерсиалните галактически компании слагат цени от 450 000 евро на човек за полет в безтегловност, който продължава към час и половина. Сред предлагащите тази услуга са " Върджин Галактик ", " Блу Ориджин " и " Спейс Екс ".

Космически туризъм: тестов полет на " Върджин Галактик " Снимка: Virgin Galacti/AP/picture alliance

Смята се, че единствено през тази пролет над 600 души са съумели да изкачат най-високия връх на Земята. Въпреки помощта на търговски компании, специализирали се в рисковото нанагорнище, както и на локални шерпи покоряването на 8848-метровия Еверест си остава доста рисково начинание за неопитните приключенци. Преди върха изкачваха главно професионални катерачи и откриватели, през днешния ден множеството са туристи-авантюристи. 

Само през този сезон при опит за нанагорнище на Еверест починаха 13 души, а четирима се водят безследно изчезналиСнимка: Yang Huyuan/HPIC/dpa/picture alliance

Крайно противоречиви остават и пътуванията с туристическа цел до Сирия - страна, намираща се към момента в революция, която разнообразни туристически компании още веднъж включват в своите стратегии. Воаяжите водят до следени от държавното управление територии, заради което и туристите по този начин индиректно поддържат режима на Асад, настояват критици на ексцентричната дестинация. По време на войната многочислени забележителности в страната бяха развалени или разрушени. Древният град Палмира също е измежду тях.

Войната в Сирия не пощади даже античния град ПалмираСнимка: Omar Sanadiki/AP/picture alliance

Чернобил и Северна Корея също чакат своите гости

Друга екстравагантна дестинация е Чернобил. Макар сега визитата в региона към някогашната атомна електроцентрала да е невероятно поради войната в Украйна, през последните години регионът се бе трансформирал в известно място за туристи. В момента някои туроператори оферират екскурзии до Буча или Ирпен.

Туристическите пътувания до авариралата АЕЦ " Чернобил " също са в програмата на туроператоритеСнимка: Serg Glovny/ZUMA/picture alliance

Неудобни и тесни седалки, потни спътници и прегоряла храна - пътуването със аероплан не е безусловно нещо забавно. Освен ако можете да си позволите първа класа. Истински лукс над облаците предлага апартаментът " The Residence ", който разполага със спалня, хол и баня. Авиокомпанията от ОАЕ " Етихад еъруейз " го е вградила в своя Еърбъс A380. Билетите за него могат да костват до 60 000 евро.

Спалнята на борда на Еърбъс А380 на " Етихад еъруейс " Снимка: Alexander Heinl/dpa/picture alliance

Когато пътувате в бразилските тропически гори, апелирам, не се опасявайте! Маймуните капуцини, които начело са бели (на снимката) са измежду по-безобидните представители на животинския тип там. Туроператорите, профилирани в авантюристичен пътешествия, включват в стратегиите си и региона на Амазонка. Две седмици се спи в хамак, търси се храна в диви условия и се пали огън без кибрит. Цената на удоволствието излиза единствено 1400 евро. Самолетният билет не е включен в цената.

Не постоянно би трябвало да е скъпо: двуседмичен престой в амазонската джунгла излиза 1400 евро на човекСнимка: Gianluca Scalera/Zoonar/picture alliance

Една от последните съвсем недостъпни и неразвити за туризъм страни е Северна Корея. Компании оферират екскурзии до изолираната страна, само че поради прецизните правила и контрола малко на брой се възползват. Германското Министерство на външните работи настоятелно предлага да не се пътува до Северна Корея.

Северна Корея е измежду най-екзотичните туристически дестинацииСнимка: Yonhap/picture alliance

Жилище върху вълните

Всеки ден може да се разсънваме на ново място. Тази фантазия се сбъдва, в случай че сте на морски круиз. Екстремните туристи разполагат с опцията да се открият за непрекъснато на някой от круизните кораби, кръстосващи международните океани. През 2024 година е придвиден да влезе в употреба плавателният съд " MV Narrative " на компанията " Сторилайнс ". Апартаментите, ситуирани на борда му, костват до 8 млн. $. Тази концепция се ползва успешно от " The World " още от 2004 година.

" The World " е най-луксозният към този момент круизен корабСнимка: Dusko Jaramaz/PIXSELL/picture alliance

Селфито с пингвин по принцип е допустимо само в зоологическата градина. Но то може да се реализира и в дивата природа по време на антарктическа експедиция. Най-южният континент може да се изследва главно по време на круизи. А при положение, че разполагате с непотребни 70 000 евро, е допустимо да стигнете чак до Южния полюс - със аероплан.

Още по тематиката вижте тук:

Да стоиш с часове под най-високия връх на света

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР