Беше даден старт на поредицата срещи на най-голямата политическа формация

...
Беше даден старт на поредицата срещи на най-голямата политическа формация
Коментари Харесай

В търсене на правителство: ГЕРБ-СДС се срещна с ДПС

Беше даден старт на поредицата срещи на най-голямата политическа групировка ГЕРБ-СДС с останалите партии в Народното събрание за сформиране на държавно управление. Разговорите идват след неуспеха на договарянията с ПП-ДБ. 

" Ако не проявим политическа отговорност в 49-ото Народно заседание, изходът съвсем неизбежно наподобява шести подред предварителни парламентарни избори ", това съобщи Десислава Атанасова при започване на срещата на ГЕРБ-СДС с Движение за права и свободи .

По думите й сега отговорността е единственото нещо, което може да сплоти страната. 

" Отговорността би трябвало да е споделена , с цел да може дружно да взимаме значимите решения за България ", добави Атанасова.

" За всички целите ни са Шенген , Еврозоната , постоянни обществени финанси, България - още веднъж значим евроатлантически сътрудник. Затова благодаря, че приехте тази покана. Ние държим на всички диалози, към този момент 10 дни водихме такива с ПП-ДБ, надяваме се и след диалозите с останалите сили, ще осъзнаят отговорността, която би трябвало да поемем ”, акцентира Десислава Атанасова. 
 ГЕРБ Съюз на демократичните сили Движение за права и свободи БГНЕС

 ГЕРБ Съюз на демократичните сили Движение за права и свободи БГНЕС
" Поканата е навременна и постъпваме към нея с цялата ни отговорност. Потърсихме вторите за диалози, те не откликнаха на нашия апел за диалог, тъй че за нас реализация на държавно управление с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е съществена ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма , тъй като хората желаят постоянен кабинет и Народното събрание и решение на рецесиите. Отговорността е върху всички, само че отговорността върху вас е доста по-голяма ", обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС.
 ГЕРБ Съюз на демократичните сили Движение за права и свободи БГНЕС
" Движение за права и свободи пое явен ангажимент към гласоподавателите по тематиките да водим политики за прекъсване на прогресивното обедняване, за прилагане на целия запас на Европейски Съюз, очакван за България, да създадем опазването на здравето налично, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да осъществим правосъдна промяна, не на правилото стани да седна, да подкрепим дребните земеделци, животновъди и развиване на районите, с наш приоритет дребните общини и обитаеми места ", добави Цонев. 



След срещата с ГЕРБ-СДС Цонев съобщи, че диалогът е протекъл под разбирането на двете партии за отговорността , която имат пред българските гласоподаватели за излизане от политическата рецесия. 

" Нашето схващане от Движение за права и свободи е, че тази отговорност я споделяме всички, само че отговорността на ГЕРБ е доста по-голяма , тъй като те в два поредни избора са първа политическа мощ и ще бъде доста мъчно както те, по този начин и ние да разбираем на гласоподавателите за какво ги закарваме на шести следващи парламентарни избори ", добави Цонев.

" Като две експертни групи огледахме кои са въпросите, от които може да стартира диалогът. Имаме цялостно единодушие по геополитическата ориентировка и по политиките, които ще водим по отношение на тази геополитическа ориентировка. Имаме и единодушие по финансовата политика и по разбирането, че страната на практика влиза в дългова рецесия, че обществените финанси са в доста тежко положение и изводът е, че в случай че един постоянен кабинет е положил старания за финансова консолидация с всички произлизащи от това решения, тя ще ни бъде наложена извън, тъй като страната ще влезе в процедура по несъразмерен недостиг и извън ще бъдат наложени още по-тежки ограничения за това ", акцентира Цонев.

По отношение на това по какъв начин би могло да бъде формирано държавно управление и какъв би бил форматът на това държавно управление, Цонев уточни: " Това ще решат водачите на лидерска среща ", сподели още той. 
 
ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не са обсъждали на днешната среща в Народното събрание структура или времето на едно бъдещо ръководство . Това сподели след края на диалозите ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това е лидерски диалог и евентуално ще следва, добави тя. Атанасова посочи, че са показали на Движение за права и свободи своята управническа стратегия, която е четиригодишна, само че може да бъде модифицирана.

Срещата е предходна под знака на осъзнаване на отговорността , която имат политическите сили пред гласоподавателите за излизане от политическата рецесия, стана ясно от изказване на Движение за права и свободи. Това може да стане единствено със сформиране на кабинет и продължение работата на Народното събрание по неотложните тематики, разяснява зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Той уточни, че специалистите на двете парламентарни сили са разгледали въпросите, от които може да стартира диалогът и добави, че имат цялостно единодушие по геополитическата ориентировка на страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР