Беше Boxing Day (Денят, в който се отварят коледните подаръци

...
Беше Boxing Day (Денят, в който се отварят коледните подаръци
Коментари Харесай

Травма, недоверие и ужас: Дете издъхва внезапно, разкриха причината след 2 г.

Б еше Boxing Day ( Денят, в който се отварят коледните дарове в Англия ) през 2021 година и 3-годишният Александър Купър може и да не се усещаше добре, само че нищо нямаше да му попречи да се наслаждения на новите си играчки и да се чудесната фамилна вечеря. Въпреки това, когато след обяда той повърнал, майка му Емили Купър завела малчугана на горния етаж, с цел да се почисти. " Изкъпах го и го преоблякох, след което той ми сподели, че се усеща по-добре ", споделя тя. 

Тя не се тормозила, тъй като " той е изцяло крепко момче " и изглеждало, че става дума за елементарен стомашен проблем, тъй че 35-годишната Купър се надявала, че му е нужна единствено отмора. След като Александър се успокоил, майка му, която по това време била бременна, решила да излезе на открито на разходка с най-малкия си наследник, Фреди, който бил едвам 2-годишен, с цел да подиша малко въздух. Александър останал у дома с татко си, Дарън. 

" Бях излязла за малко и оставих телефона си на спокоен режим, което в никакъв случай повече няма да направя. Прибрах се у дома и видях полицейски микробус пред дома ми. Нямах визия какво се случва, тъй като не бях поглеждала телефона си, което беше извънредно за мен ”, споделя дамата. 

“Първата ми мисъл беше: " Какво се е случило с Дарън? А след това някой сподели, че Александър е получил припадък, само че си припомням, че си помислих: той и преди е получавал припадъци, за какво полицията е тук? ", споделя Емили Купър. 

В болничното заведение оповестяват на Купър от Ланкастър, Северозападна Англия, че синът ѝ е получил пристъп и сърцето му е спряло, по тази причина се пробват да го стабилизират. Ужасените родители трябвало да гледат по какъв начин лекари и медицински сестри се пробват да реанимират сина им, само че нямало по какъв начин да го спасят и Александър умрял. 

Събитията от 2021 година вечно трансформирали семейство Купър, защото техният благополучен и здрав наследник липсващ за един момент, а лекарите не им дали пояснение. Седмиците и месеците по-късно са мъгляви, защото Купър си спомня, че е бил в положение на потрес. " Как може едно крепко дете да почине внезапно? ", споделя тя.  

New Evidence Links Seizures During Sleep to Sudden Unexplained Death in Childhood
— Lisa Arneill (@growingyourbaby)
" На аутопсията през февруари 2022 година лекарите споделиха, че не знаят за какво му се е случило това. Бяха озадачени и откакто направиха първичен обзор на органите му, не откриха нищо ", споделя майката.  

Смъртта на Александър е оповестена за неочаквана, необяснима гибел в детска възраст - категория на гибел, която остава неубедителна даже след осъществяване на следствие. Смята се, че почти 40 деца са наранени от нея всяка година във Англия, до момента в който Фондацията, която се занимава с неочакваните смъртни случаи твърди, че през 2021 година тя е лишила живота на 249 деца в Съединени американски щати. 

Не е известна повода за неочакваната детска гибел, нито има предупредителни знаци, които да предскажат дали едно дете може да бъде наранено. Смята се, че в множеството случаи здравото дете просто ще заспи и за жалост в никакъв случай няма да се разсъни. 

За Купър е било и вечно ще бъде трудно да живее в свят без първородното си дете, само че тя няма отговор на въпроса: какво е предизвикало гибелта му?   

Сега, когато поглежда обратно, тя постоянно се чуди по какъв начин въобще е претърпяла първите месеци след гибелта му.  

" Чувстваш се доста уединен и изолиран, тъй като всички ти задават въпроси, на които не можеш да отговориш, и ти се желае просто да се затвориш ", споделя Купър.  

" My 3-year-old son died unexpectedly, it took 2 years to get answers "
— Newsweek (@Newsweek)
Как генетичните проби дават отговори 

Тъй като след аутопсията гибелта на Александър остава необяснена, Купър и брачният партньор ѝ вземат решение да запазят проби за бъдещо проучване. Тя благодари на опита си в университетските среди за тази проницателност, тъй като това се оказало решение, което трансформирало живота на фамилията. 

През март 2023 година и на двамата родители са взети кръвни проби за генетично проучване, а дълго чаканите резултати са получени по време на телефонен диалог през ноември. 

" Когато споделиха, че са намерили отговор, настъпи пауза и аз си помислих: даже и след толкоз време, евентуално имаме нещо, което може да изясни случилото се. Първоначално беше позитивно, че получихме отговор, само че с течение на диалога ми споделиха за рецесивно наследствено положение, а аз разбрах, че другите ми деца са изложени на риск ", споделя Купър.  

SUDC UK  are looking for sponsorship for their upcoming House of Commons event which supports a national children’s charity.
— Sponsor Seeker (@sponsorseek)
Тестът разкрива, че Александър е умрял от генетична особеност, известна като разновидност PPA2, на която и двамата му родители са били носители. Допълнителни проби демонстрират, че най-голямата щерка на двойката Изабел, която е на съвсем 2 години, също има разновидността, най-малката им щерка София, родена през януари 2024 година, също е притежател на разновидността. Синът им Фреди обаче не е обиден. Това изобретение е " комбинация от контузия, съмнение и смут " за Купър, тъй като, макар че най-накрая имат отговор за гибелта на Александър, научават, че щерка им ще би трябвало да живее със същата разновидност. 

" Чувстваш се по този начин, като че ли метеорит е паднал върху къщата ти, тъй като към този момент си минал през това един път, само че по-късно внезапно новото ти обикновено положение ще бъде изцяло преобърнато още един път. Много е необичайно да живееш, знаейки, че Изабел има тази бомба със закъснител, която може да избухне, а може и да не избухне ", споделя Колинс.  

Не може да се каже по какъв начин ще ѝ се отрази това, в случай че въобще се отрази, само че фамилията взема защитни ограничения, когато е допустимо. Засега Изабел има външен дефибрилатор, който се носи на всички места с нея при положение на сърдечен случай, а развиването ѝ се следи от близко за всевъзможни неврологични признаци. Семейството също по този начин знае, че когато порасне, тя ще би трябвало да заобикаля алкохола непременно. 

The recent ⁦⁩
study connecting febrile seizures to SOME ⁦⁩
deaths is an enormous breakthrough, which also brings mixed emotions. Huge thanks to ⁦⁩ ⁦⁩ for giving this piece a home.
— Melissa M. Monroe, PhD (@tripleMMeaning)
Подобни резултати са повода, заради която доктор Алисън Криванчик от борда на шефовете на Фондация за неочаквана детска гибел показва, че " достъпът до генетични проучвания е от решаващо значение ", в случай че желаеме да разберем за какво толкоз доста деца умират всяка година. Фондацията, която е основана от майки, изгубили децата си, обезпечава както експертна и партньорска поддръжка за скърбящите фамилии, по този начин и набиране на средства за проучвания, които са нужни. 

Откриването на генетична разновидност в тази ситуация на Александър е основен миг за семейство Купър, само че Криванчик споделя, че към момента има доста какво да се научи за болестта. Необходими са по-нататъшно образование и информираност, с цел да се помогне на многото опечалени фамилии, които са останали без отговори, защото Криванчик прибавя, че " едно умряло дете е прекалено много ". 

" Генът PPA2 кодира протеин, който взе участие в клетъчния метаболизъм. Знаем, че разновидностите в този ген са свързани с неочакваното прекъсване на сърцето в детска и ранна възраст, само че това изяснява единствено нищожен % от случаите на неочаквана детска гибел. В някои случаи може да е налице комплицирано взаимоотношение на генетични фактори ", изяснява тя.  

* Видеото е архивно: Доц. Калпачки: България е отличник по заболяване и смърност от инсулт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР