Бесарабският българин Дмитрий Бурлаков е пленен и е настанен в

...
Бесарабският българин Дмитрий Бурлаков е пленен и е настанен в
Коментари Харесай

Българин е в плен в Крим

Бесарабският българин Дмитрий Бурлаков е покорен и е настанен в болница в Крим, откакто неговият хеликоптер Ми-8 е бил свален от съветска ракета край Мариупол, оповестява украинският уебсайт

Бурлаков е бордов механик на хеликоптера, който е правил издирвателна спасителна мисия.

Първоначално българинът е считан за умрял, само че по-късно името му се е появило в лист с ранени, след което е съумял и да се свърже за малко с жена си. Последствията от рухването на вертолета за Дмитрий са доста тежки – има фрактури по всички крака.

Според Измаил.City Русия е показала свалянето на 2 украински хеликоптера, в единия от които е бил и капитанът с български корени, като осуетен опит за евакуация на управлението на батальона „ Азов “, само че Бурлаков опровергава тази версия.

„ Това беше евакуационен полет за ранените... По време на последния полет нямахме време да изведем никого - бяхме свалени при метода към (другия бел.р.) сваления хеликоптер, споделя той.

Дмитрий Бурлаков е брат на бившата председателка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

" Нямаме повече информация. Ние сме измежду благословените, че се оказа жив и че имаме информация. Сега го чакаме да бъде включен в стратегия за продан на военнопленници и да се върне. След това ще търсим опция да пристигна на рехабилитация в България ", декларира тя пред

С декрет на украинския президент Володомир Зеленски капитан Дмитриий Бурлаков е награден с медал Богдан Хмелницки III степен за проявена храброст и саможертвени дейности в отбрана на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР