Бесарабската българка Лилия Семкова е поредният отпаднал участник от риалити

...
Бесарабската българка Лилия Семкова е поредният отпаднал участник от риалити
Коментари Харесай

Славеят на „Фермата” Лилия Семкова пред „Труд”: Студентите от Бесарабия в България сме все повече

Бесарабската българка Лилия Семкова е следващият изнемощял участник от риалити предаването “Фермата ”, единствено броени седмици преди огромния край. 24-годишната студентка, която впечатли аудиторията с гласовите си данни, беше един от най-интересните и положителни участници в четвъртия сезон на шоуто. Пред “Труд ” “славея на фермата ” описа за това по какъв начин се е трансформирала във формата, дали е изпълнила задачата, с която влезе, за какво повече бесарабски българи не емигрират в България като нея и какво не й доближи, с цел да завоюва борбата с Александра.

“Преживяването във “Фермата ” ще ми остане спомен за цялостен живот. Това в никакъв случай няма да се повтори. Хората, атмосферата, самата плантация, бяха неповторими. Мога да кажа, че нито за минута не съм съжалила, че съм вътре. И от хубавите, и от неприятните неща съм удовлетворена. Много неща научих от формата, станала съм и по-зряла, най-малко това споделят моите другари. Промениха се ненапълно мисленето, държанието ми, станах и по-сдържана ”, изясни Лилия.

 22-2 След отпадането си от шоуто получила голям брой известия от почитатели, които й изпращат своите поздравления и пожелания. “Стотици известия съм прочела и дори имам още доста, на които не съм дала отговор. Просто не ми стига времето. Всичките са доста хубави и позитивни. Част от тях даже ме карат да рева от това какъв брой са положителни хората. Преди са ми казвали, че в България манталитетът бил неприятен, само че това са цялостни нелепости. Повечето хора тук са в действителност доста положителни и положителни. Има хора, които даже ми оферират къща, дом за живеене, а аз просто не мога да допускам ”, показа хубавицата, която след “Фермата ” се завръща в общежитието си в София.

Младата певица споделя, че във формата е влезнала с задачата България да опознае бесарабските българи в нейно лице и се надява това да се е получило. “Наистина има доста обстоятелства за бесарабските българи – за историята, преселението ни, за традициите и обичаите. Смятам, че съумях да покажа и опиша за нашата общественост ”, сподели Лили и добави, че след присъединяване си в шоуто й се обаждат другари, също бесарабски българи и й споделят, че хората ги питат дали я познават и свързват тяхната общественост с нея. “Преди като в България чуят за бесарабски българи, несъмнено са се сещали за Александър Малинов, примерно, а в този момент да има хора, които да се сещат за мен, е просто необикновено ”, показа фермерката.

По думите й бесарабските българи са доста работливи и обичат да съблюдават традициите. “И в най-малките села, някои даже без младежи, с по 200 индивида, без учебни заведения, се пробват отново да съблюдават обичаите, да пеят български песни, доколкото могат и знаят, което е неповторимо. Тъй като съм обиколила цяла Бесарабия за концерти и разнообразни мероприятия, всякога се удивлявам на тези надарени хора с огромни сърца, които милеят за България. Ако видят онлайн българин от България, стартират да плачат от наслада ”, посочи Лилия.

Според нея повода повече бесараби да не емигрират в България като нея е от боязън да трансформират живота си. “Там са фамилиите, приятелите и домовете им. Не става дума за 20 години преселение, а за 200-300. Трудно е да изоставиш всичко, което имаш и да дойдеш на непознато място. Защото колкото и да приказваме за България, въпреки всичко за тях това е непознато място – нямат тук нито другари, нито познати ”, признава певицата от Украйна.

По думите й обаче се усилва броят студентите от Бесарабия, които идват да учат в България, спрямо тези от преди 5-6 година Ако преди те са били към 50-60 индивида, то в този момент са над 400-500 на година.

Лилия изясни и проблемите, пред които са изправени бесарабските българи в случай че желаят да посетят България. “Трябва да си вършат виза, в случай че нямат европейски паспорт. А хората в селата в Бесарабия нямат такива паспорти, имат елементарни задгранични. Те би трябвало да платят 50 евро и да чакат няколко седмици да им се направи визата. И това е единствено с цел да посетят страната за няколко дни и да се върнат. А в случай че идват да живеят в България, би трябвало да се изкарат разнообразни бележки и документи, които тормозят хората. Не че не е допустимо, просто не всеки човек може да откри време и пари да го направи ”, безапелационна е фермерката.

Риалити героинята, която има музикално обучение в Одеса, а сега следва “Администрация и ръководство ” в УНСС, описа и по какъв начин се е запалила по българската история. “Преди към 2 години започнах по-сериозно да се интересувам от история, когато започнах да работя във Всеукраинския център за българската просвета в град Одеса. Там имаше огромна библиотека със стотици учебници и книги по литература и история. Започнах да чета, стана ми забавно и доста се възпламених ”, показа славея на Фермата.

По думите й тя решила да живее в България още през 2015 година, откакто посетила страната ни, с цел да взе участие в “България търси гений ”. “След като се прибрах още веднъж в Украйна, изпитах страшна меланхолия и си споделих, че не искам повече да пребивавам тук, а желая да се преместя в България. Така след 2 години се взех решение и го направих ”, изясни Лили.
След идването й у нас обаче най-вече я е разочаровало пренебрежителното отношение към нея поради “по-разваления ” й български. “Хората тогава ме гледаха необичайно, даже и тези от институциите. Те се отнасяха много жестоко, студено, даже ме пренебрегнаха и това доста ме нараняваше. Винаги съм подхождала с усмивка, а получавах назад завист. Не мога да си обясня повода, може би тъй като показвах украинския си паспорт и те се дразнеха от това ”, твърди певицата и добавя, че в всичките й другари сега и хората, които са й помогнали с работа и да преживее самотата от емигрирането, са българи от България.

На въпрос дали се усеща предадена от решението на приятелката й във формата Александра да я избере за втори дуелист и в следствие отстрани, Лили дава отговор: “Вътре във “Фермата ” аз го одобрих по-спокойно. Все отново е игра и се пробвах да я оправдая. Да, тя ме беше ме питала: “Лили, ти би ли ме избрала за двубой? ”. И аз й отговорих, че бих се изправила против нея. Но тогава ставаше дума за краен стадий на надпреварата, когато се постанова да се надигнем една против друга и нямаме различен избор. Когато става въпрос за стадий, в който има избор от още три дами, това малко ме нарани. Аз дори бях сигурна, че ще избере Христина ”.

Бесарабската българка описа и за борбата, в която изненадващо за мнозина загуби с 0 точки. “Първото, което желая да кажа, без да се извинявам по някакъв метод, е че аз в действителност бях доста болна. Преди да изляза на Арената имах доста висока температура. Нямах никакви сили. Второто по-различно този път е, че я нямаше спортната завист, която имах при борбата с Христина. Просто не можех да си събера силите и да се нахъсам да “разкъсам ” Александра. Как може да “смачкаш ” човек, който ти е приветлив? ”, показа Лилия.

За любимец за спечелването на премията, откакто наскоро съобщи, че желае това да бъде Милена, сега бесарабската българка е с друго мнение. “Тогава бях изцяло откровена с избора ми Милена да завоюва огромната премия. И аз споделих за какво – тя има семейство, две деца, които имат потребност от материална помощ. Но чисто душевно-емоционално, аз желая Росица да завоюва ”, признава фермерката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР