Берово. Нови близо 14 млн. лв. ще бъдат инвестирани за

...
Берово. Нови близо 14 млн. лв. ще бъдат инвестирани за
Коментари Харесай

Зам.-министър Дница Николова: Отпускаме нови 14 млн. лв. за развитие на туризма, опазване на околната среда и конкурентоспособността в пограничния регион между България и Македония

Берово. Нови близо 14 млн. лева ще бъдат вложени за развиване на пограничния район сред България и Македония. Това стана ясно на шестия Съвместен комитет за наблюдаване на Програмата за трансгранично съдействие, който се организира в гр. Берово, Македония. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Форумът бе управляван от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и Миелма Мехмети - Петерсен от македонското Министерство на локалното самоуправление. Сред формалните посетители на комитета бяха Гилеш Кител – представител на Групово дело „ Регионална и градска политика “ в Европейска комисия, и Никола Бертолини – началник на отдела за съдействие на Делегацията на Европейска комисия в Скопие.
Средствата се отпускат от Министерството на районното развиване и благоустройството по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Македония 2014 - 2020 година Комитетът утвърди финансирането на 17 плана в региона на развиването на туризма, опазването на околната среда и възстановяване на конкурентоспособността, чиято реализацията ще способства най-вече за осъществяване на знаците на програмата и ще има дълготраен резултат върху трансграничния район. Те бяха избрани като най-хубавите сред подадените 162 оферти в границите на втората покана. За първи път за улеснение на претендентите и ускорение на процеса на оценка кандидатстването по програмата се реализира напълно по електронен път.
„ Граничните райони изпитват свои присъщи компликации и спомагателни провокации. Програмата за трансгранично съдействие разрешава да работим дружно като съседи, с цел да развиваме своя капацитет, освен с цел да създадем територията привлекателна, само че и да покачваме качеството на живот на хората от двете страни на границата посредством политика на балансираност и превъзмогване на разликите в социално-икономическо отношение “, означи зам.-министър Николова. „ Програмата е образец по какъв начин институциите и организациите от двете страни на границата не престават да търсят и намират ефикасни и устойчиви решения на характерните за района проблеми, както и да поддържат и развиват сполучливи партньорства “, добави още заместник-министърът.
От особена значимост за програмата е да бъдат обезпечени изискванията за реализиране на заложените цели посредством оползотворяване на средствата в интерес на трансграничния район, уточни зам.-министър Николова. „ Намираме се на доста значим стадий, от който зависи навременното осъществяване на програмата и постигането на плануваните цели и резултати. Нашата краткосрочна цел е средствата да доближат оптимално бързо до нашите бенефициенти, създали най-качествените планове, тъй че да не се допусне закъснение в тяхното осъществяване “, сподели още тя.
Заместник-министърът обърна внимание и на бъдещето на програмата в идващия програмен интервал, който ще сложи нови провокации пред ръководещите структури и ползвателите на средствата за развиване на трансграничния район. „ Предвиждаме полемиките да започват оптимално бързо, с цел да може въз основата на добития опит за осъществяване на програмата за трансгранично съдействие сред нашите две страни да заложим дълготрайна тактика за още по-ефективно вложение на финансовите запаси в взаимни начинания за развиване на района “, акцентира Николова.
Сред утвърдените планове за развиване на туризма са: „ Културен мост през вековете “ на Народно читалище „ Георги Тодоров “ и Център за развиване на източен планов район – Македония на стойност от малко над 800 хиляди лева Вторият план е „ Опазване на духовните светилища в Струмица и Кюстендил “ на стойност близо 1 млн. лева Близо 200 хиляди лева получават по план за развиване на културния туризъм Търговско-промишлената палата в Кюстендил и Фондация за дребни и междинни предприятия в Куманово. Одобрен бе и планът „ Младите хора - новите промоутъри на културата в трансграничния район на туристическо съдружие „ Струмица “ и Сдружение „ Бизнес информативен и културен център “ – Сандански. Близо 220 хил.лв. се отпускат за плана „ Младежите от България и Македония дружно с туризъм за по-добро здраве “ на Фондация профилактика за здраве и Център за развиване на Североизточния планов район в Македония. С близо 1 млн. лева ще се финансира план на общините Дупница и Куманово – „ Обща история на културен мост оттатък границите “. Над 1,1 млн. лева получава и община Гоце Делчев за взаимен план с Центъра за развиване на Източния планов регион и други Бяха утвърдени и планове по оста за конкурентоспособност.
Целият бюджет на програмата в интервала до 2020 година е над 37 млн. лева, които се влагат за усилване на трансграничното съдействие сред хората и институциите в района, за взаимно решение на общите проблеми и оползотворяване на неизползвания капацитет по три оси, като доближава до население от над 1 млн. души в двете страни.
В рамките на Първата покана за набиране на планови оферти по програмата, в интервала 2015-2016 година, бяха утвърдени 48 плана за съвсем 20 млн.лв.
В интервала 2007 – 2013 година в граничния район бяха вложени близо 40 млн.лв., с които се финансираха 100 плана.
Единно бе мнението на участниците в комитета за триумфа на програмата и нуждата от нарастването на бюджета й в идващия програмен интервал. Кметове на общини и регионални шефове подчертаха, че с помощта на обезпеченото финансиране са съумели да осъществят редица инфраструктурни планове свързани с рационализация и ремонт на детски градини, паркове, обезопасяване на речни корита. Създадени са редица туристически артикули, които са довели до осезателен напредък на посетителите, което е основало занаят и растеж на стопанската система в районите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР